După ce săpămâna trecută au fost alungați, pe motiv că nu au autorizație, astăzi, bistrițenii s-au întâlnit din nou la protest. De această dată, cu acte în regulă. Cei aproape 50 de bistrițeni au vrut să-și arate susținerea față de magistrați.
Duminica trecută, câțiva bistrițeni adunați în fața prefecturii, au fost alungați de jandarmi. Aceștia nu aveau autorizație pentru a organiza proteste. În această seară, cu acte-n regulă, aproximativ 50 de bistrițeni au ieșit iarăși în frig, indignați de ultima „idee” a autorităților.
[arve url=”https://youtu.be/PqZEhZ3JT54″ /]
O bistrițeancă spunea, printre lacrimi, că i-a sfătuit pe copiii ei să nu se întoarcă în țară, pentru că aici lucrurile nu merg normal. Alții, au plâns când au văzut tinerii magistrați, care ar vrea să lucreze cinstit, și acum sunt în „pericol”.
[arve url=”https://youtu.be/2cMfxuPx86o” /]
Mai mult, unii dintre cei prezenți au fost de părere că istoria se poate repeta, deși nu e de dorit acest lucru.
[arve url=”https://youtu.be/__CxqTvHPfQ” /]
Chiar și câțiva tineri au fost prezenți la protest. Aceștia speră prin prezența lor să poată schimba ceva în țara asta. Și îi îndeamnă și pe alți tineri să iasă din casă.
[arve url=”https://youtu.be/eGIZAuCa-Nw” /]
Cei prezenți la protest au explicat care sunt solicitările lor și au scandat mesaje anti PSD.
- Cerem retragerea Ordonanței 7/2019 care îngrădește independența Justiției și încearcă subordonarea politică.
- Cerem insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România. România este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii.
- Cerem consultarea reală a corpului magistraţilor cu privire la pachetele legislative care vizează activitatea lor, prin Adunările Generale din cadrul instanţelor şi parchetelor. Consiliul Superior al Magistraturii nu reprezintă magistratura dacă ignoră punctul de vedere al miilor de magistraţi români. Propunerile legislative ale Consiliului Superior al Magistraturii nu pot fi promovate netransparent şi nu pot reprezenta voinţa a 5-6 membri. Solicităm consultarea reală a societăţii civile, ale cărei reacţii trebuie să fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor legislative.
- Cerem Ministrului Justiţiei să se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii şi afectează statul de drept şi independenţa justiţiei.
- Cerem magistraților să fie vigilenți la păstrarea deontologiei profesionale și să ia măsurile ce se impun, până la excluderea din magistratură, a colegilor care compromit corpul magistraților din România.
- Cerem puterii legislative şi Consiliului Superior al Magistraturii să adopte măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independenţa justiţiei.”
- Cerem puterii executive și legislative să coopereze cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European, cu Comisia de la Veneția în toate acțiunile ce privesc consolidarea statului de drept.
- Cerem reprezentanților puterii executive și legislative să înceteze dezinformarea/mințirea partenerilor noștri europeni. Nu fiți fățarnici, nu fiți ipocriți, faceți la București ceea ce le promiteți la Bruxelles sau Strasbourg.
- Cerem încetarea atacurilor la adresa libertății mass-media și aservirea acesteia.
- Cerem încetarea presiunilor și intimidărilor împotriva societății civile.
[arve url=”https://youtu.be/xKwSYGjQKg4″ /]
[arve url=”https://youtu.be/QzUlQZ_kszo” /]
Apoi, înșirați frumos, au înconjurat de câteva ori zona din fața Prefecturii, în timp ce au continuat să scandeze mesaje împotriva celor de la conducere. Dacă se vor mai organiza sau nu proteste, totul ține de modul în care autoritățile iau sau nu seama la „mișcarea” poporului.