Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistrița au organizat în acest weekend la Bistriţa un concert special de muzică corală.
Sub egida La fête de la musique, la Centrul Cultural Dacia, dar şi la Sinagogă – ieri seară – s-au desfăşurat două noi evenimente din Sezonul Franța-România / La Saison France-Roumanie – Bistrița – Besançon 2019.
La buna desfăşurare a evenimentului a contribuit şi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, ai cărui reporteri de la CNAM online au fost parteneri în proiect. Cel mai recent proiect al tinerilor reporteri – Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani – a fost prezentat de Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.
Corul Adoratio care funcţionează în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijat de Carolina Karoli, dar şi Corul Colegiului Victor Hugo din Besançon (Franța), dirijat de Dominick Deloffre au evoluat în faţa publicului din oraş.
Micii corişti din Bistriţa şi Besançon au cucerit admiraţia publicului, fiind aplaudaţi şi ovaţionaţi după fiecare piesă.
[arve url=”https://youtu.be/wIeRWp-3zpE” /]
Corul Adoratio s-a înfiinţat pe 1 octombrie 2014, la iniţiativa lui Gavril Ţărmure, care a încercat astfel să revigoreze genul muzicii corale în zona noastră şi să promoveze acest gen în rândul tinerilor – ne-a explicat Carolina Karoli, dirijorul corului.
„Este un pic complicat, nu e tocmai uşor să cânţi într-un cor, dar în acelaşi timp le oferă şi o nouă alură tinerilor de aici: nu facem doar muzică, ci şi socializare, educaţie, închegăm prietenii… E foarte complex, pe mai multe planuri, întreţine mai multe aspecte în viaţa unor tineri. E o gură de aer, sunt împreună, comunică şi altfel prin intermediul gadgeturilor…”, a punctat Carolina Karoli.
Totul a început cu 15 copii, apoi corul a ajuns la 20 – 30 de elevi de la diverse şcoli din oraş. „În momentul de faţă sunt 43 de copii… Este destul de dficil: trebuie să ţii cont de vârsta copiilor, de posibilităţile lor vocale, de îndeletnicirile, pasiunile şi preocupările lor, iar toate acestea trebuie sudate într-un tot unitar…”, a recunoscut Carolina Karoli.
„Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Am învăţat de la copii să fiu mai tolerantă, mai responsabilă, mai ordonată… Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea: învăţăm să ne acceptăm aşa cum suntem fiecare, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta… Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor…”, a concluzionat Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.