Un proiect național oferă deținuților posibilitatea de a locui la casă, nu în Penitenciare. La Bistrița, aproape 50 de deținuți s-au mutat în casa pusă la dispoziție de agentul economic pentru care lucrează.
Firmele private pot solicita penitenciarelor forță de muncă. La Bistrița, penitenciarul NU face față solicitărilor.
”Din efectivul de 448 de deținuți, 221 persoane private de libertate sunt folosite la activități lucrative. Dintre aceștia, 99 sunt folosiți pentru lucrări gospodărești în interior și 122 în exterior. Avem foarte multe solicitări din partea firmelor, dar nu avem atâția deținuți și nici persoanal care să supravegheze” a declarat Lucian Siman, directorul Penitenciarului Bistrița.
Printr-un proiect demarat la nivel național, deținuții care NU au nevoie de supraveghere la lucrările din exterior pot locui într-o altă locație.
”E al treilea proiect de acest gen. Primul e la Ploiești și mai este unul la Timișoara. Un agent economic, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a amenajat această casă. Aici sunt cazați 47 de deținuți care merg la muncă la agentul economic respectiv, cu mașină pusă la dispoziție. După finalizareas orelor de muncă revbin aici, unde sunt supravegheați de angajații Penitenciarului Bistrița.
Aceștia sunt deținuți care au trecut printr-o comisie riguroasă și care mai au puțin timp până la finalizarea perioadei de detenție” a mai explicat Lucian Siman.
Condițiile sunt mult mai bune ca la Penitenciar
Spațiul alocat fiecărui edținut fiind de 5 metri pătrați. De asemenea au bucătărie unde-și mai pot pregăti ei una-alta, pe lângă mâncarea adusă de Penitenciarul Bistrița. AU un spațiu amenajat pentru tenis de masă, afară.
”Îi ajută să se reintegreze, îi responsabilizează și îi pregătește pentru momentul când își vor finaliza de ispășit pedeapsa. E demonstrat că reintegrarea pe piața muncăă reduce semnificativ recidiva.
Din banii dați de agentul economic, 40 % revine deținutului și diferența merge către Penitenciar. Din banii pe care îi primesc deținuții, aceștia își plătesc despăgubirile, pot folosi pentru a da telefoane acasă, pentru a-și cumpăra cele necesare, etc. 10 % din suma care le revine lor este păstrată pentru momentul când vor ieși din regimul de detenție, deci când vor fi eliberați” a mai explicat directorul penitenciarului.
Cei aproape 50 de deținuți mutați la casă nouă susțin că se simt ”ca aasă” și că e extrem de benefic să fie reintegrați în societate, pe piața muncii.
Mărturiile a doi dintre ei- un tânăr din Iași și un bărbat din Bistrița, în video de mai jos: