Prezență exotică azi la Sîngeorz-Băi. Doi turci au venit în orașul-stațiune nu să se relaxeze, ci să caute lână de la mioarele din Bistrița-Năsăud. Haina mioarelor are șanse să se transforme în perne, pături și covoare care ajung în Turcia, dar și în China sau Anglia.
La întâlnirea Forumului Montan din România, care a avut loc în Bistrița-Năsăud, mai exact în orașul-stațiune Sîngeorz-Băi, au participat și doi turci. Este vorba despre reprezentanții celei mai mari companii de procesare a lânii din Turcia.
Aceștia au venit la centrul de colectare a lânii din Sîngeorz-Băi, pentru a negocia eventuala preluare a lânii adunate aici din toate colțurile județului. Turcii au fost dispuși însă să dea doar 0,35 dolari pentru kilogramul de lână nespălată.
Anual, turcii cumpăra deja de câțiva ani de la centrele din Sibiu și Dobrogea, de altfel singurele din țară, în jur de 10.000 de tone de lână. Aceștia sunt singurii care mai cumpără lână nespălată, asta pentru că au unde să o spele și prelucreze, spre deosebire de alte țări europene.
Lâna cumpărată din România se transformă în pături, perne, covoare sau chiar haine care ajung pe piețele din Turcia, China sau chiar Anglia.
„Din lâna de țurcană se fabrică pături și saltele pentru casă. Este o tradiție în Estul Turciei, ca tinerii proaspăt căsătoriți să primească produse pentru pat, set de perne, plapume sau pături. Consumul în Turcia de astfel de produse este de 3.000-4.000 de tone anual, restul mai merge și la covoare și la pături, iar ce este mai subțire merge la textile”, a explicat Ali, reprezentantul companiei turcești prezent la Sîngeorz-Băi.
[arve url=”https://youtu.be/UzDLXBz29IA” /]