Festivalul internaţional de folclor „Nunta Zamfirei” a început cu puţin timp în urmă pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Este o emblemă şi un simbol al Bistriţei, precum Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei şi Casa Andreas Beuchel – a precizat primarul Ovidiu Creţu, în deschidere.
Deschiderea festivă a festivalului internaţional „Nunta Zamfirei” a început în această seară la Bistriţa, în prezenţa a sute de bistriţeni care au ieşit în centrul oraşului.
Ediţia cu numărul 24 (şi ultima, în această formulă, după cum au anunţat organizatorii) a debutat cu un tablou muzical coregrafic. S-a intonat imnul României, imnul Palatului Culturii şi imnul festivalului.
Au fost prezentaţi pe scurt invitaţii şi reprezentanţii celor 24 de ţări care fac parte din IGF (Uniunea Mondială de Folclor).
Prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul evenimentului, a invitat alături de sine, pe scenă, pe doi dintre cei care „au suferit şi s-au bucurat alături de Nunta Zamfirei, încă de la prima ediţie”. A fost vorba despre senatorul Ioan Simionca şi primarul Ovidiu Creţu.
Primarul Ovidiu Creţu a vorbit în termeni elogioşi despre „Nunta Zamfirei” – subliniind că festivalul a devenit, în timp, o emblemă şi un simbol al oraşului precum Biserica Evanghelică, Casa cu Lei sau Casa Ioan Zidaru (Andreas Beuchel).
Ovidiu Creţu a mai ţinut să puncteze că dacă Bistriţa va dori vreodată să devină Capitală Culturală Europeană sau Capitala Tineretului – Nunta Zamfirei ar trebui să devină un punct de sprijin în acest sens:
[arve url=”https://youtu.be/WIIpR8kBidA” /]
„Nunta Zamfirei” a continuat, cu o Gală a Folclorului românesc. Pe scenă au urcat Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița – dirijor Alexandru Demeter, coregraf Teodor Pușcaș.
Bistriţenii prezenţi în centrul oraşului s-au bucurat şi de prestaţia celor de la Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău (dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan, șef serviciu Paula Taloș), Ansamblul „Doruri sătmărene” din Satu Mare (coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo) şi Ansamblul „ Călușarii” din Olt (coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira).
Urmează şi o Gală a Folclorului internaţional cu „Nikomedia halk danslari top. g.s.k” (Turcia), Vilnius University Song and Dance Ensemble (Lituania), Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo (Mexic), „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” (Polonia) şi „Roudelet felibren” (Franţa).
Pe scenă vor urca, de asemenea, şi „Ballet Folclórico de Padre las Casas” (Chile), College Dance Ho Chi Minh (Vietnam), „Gorytsvit” (Ucraina), Folklorni ansambl „Sveti Đorđe” (Serbia) şi „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” din Georgia.