-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: 30 de locuri musai de vizitat în Bistrița-Năsăud. „O semnătură a noastră, a tuturor”

30 din cele 100 de locuri musai de vizitat în Poarta Transilvaniei au fost prezentate astăzi, la Muzeul Județean. Au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai ONG-urilor din județ care au contribuit la proiect.

Cu prilejul celebrării celor 30 de ani ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – la Muzeul Județean din Bistrița au fost prezentate astăzi primele 30 de locuri musai de vizitat în Poarta Transilvaniei.

Drumurile pe care se poate călători onorabil, în acest județ, ar trebui să ducă undeva. La capătul fiecărui drum se află un obiectiv. Obiectivele pot fi atracțiile turistice, peisaje spectaculoase sau puncte gastronomice locale. Important este să le conștientizăm și să le promovăm împreună. Este vorba despre cunoașterea a ceea ce înseamnă patrimoniu, până la urmă…”, a explicat directorul Muzeului Județean, Alexandru Gavrilaș.

Acesta a pus la dispoziție una dintre sălile muzeului pentru întâlniri ale unor specialiști dornici să ofere idei, propuneri sau sugestii în proiect. 

Este un proiect amplu demarat de Mihaela Ivan alături de zeci de voluntari studenți la UBB Extensia Bistrița.

Brandul județului este de fapt o semnătură a noastră, a tuturor. Fie că vorbim de turism, sănătate, proiecte sau oameni care fac parte din județul nostru și fac lucruri bune… Locurile acestea musai de vizitat nu au suflet și frumusețe dacă nu sunt întreținute. Dacă nu sunt vizitate și promovate de oameni.

Este datoria noastră să mergem, să le vizităm, să vorbim despre ele. Iar când vine cineva în județul nostru – să nu mai folosim doar răspunsul puteți să mergeți doar la Colibița… Puteți să mergeți și la Posmuș, la Castelul Teleki. Și în multe alte locuri. Iar până la sfârșitul anului veți descoperi nu doar 30 de locuri – ci 100 de locuri musai de vizitat…”, a mai spus inițiatoarea proiectului, Mihaela Ivan.

FOTO: 24 de ambasadori, pentru 100 de locuri musai de vizitat în Bistrița-Năsăud

Harta celor 30 de locuri cuprinde o serie de detalii. De la modul în care se poate ajunge acolo, ce este de vizitat în zonă, ce trasee sunt disponibile sau unde se poate mânca ceva bun – a mai spus Mihaela Ivan.

Profesorul Andras Bartha, de la UBB Extensia Bistrița, a recomandat ca și administrațiile și comunitățile locale să se implice mai mult.

Avem peste 21 de arii protejate vizitabile în județ. Dar nu am dezvoltat până acum forme de ecoturism, am rămas deocamdată blocați doar la varianta de cazare și masă. Acestea din păcate nu ne aduc mai mult decât sejururi de 2 zile… Am identificat pe teren obiectivele, am constatat că din cele câteva sute de obiective – unele nici nu mai existau. Ce avem trebuie să scoatem la lumină neapărat.

Fiecare obiectiv este localizat pe o hartă accesibilă pe site-ul Poarta Transilvaniei. Este accesibilă și de pe PC-uri, tablete, laptopuri sau telefon. S-a insistat mai mult pe aplicația de telefon pentru că 60-70% dintre turiști utilizează telefonul atunci când se orientează.

Obiectivul este localizabil prin GPS, astfel încât turiștii să nu mai fie nevoiți să pună întrebări altor 10 persoane din sat, dacă vor de pildă să ajungă la Poiana cu Narcise”,  precizat prof. Andras Bartha.

Obiectivele sunt însoțite și de recomandări de cazare sau puncte de servit masa, a mai explicat profesorul Andras Bartha. În curând, obiectivele vor avea și coduri QR, în locul panourilor informative care se deteriorează, se decolorează sau sunt vandalizate.

Fiecare obiectiv va avea un cod QR accesibil de pe orice mobil. El va afișa descrierea obiectivului, precum un ghid virtual. Din această perspectivă, sunt bucuros – ca profesor de Geografie și Turism la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, Extensia Bistrița. Am avut ocazia împreună cu studenții și colegii de la Sport – să le oferim un sens muncii lor de studenți. Ei, în calitate de voluntari s-au ocupat de descrirea obiectivelor, numele lor apare acolo. Își asumă răspunderea… Am avut ocazia să contribuim real, nu doar prin povești sau discuții la dezvoltarea județului…”, a mai spus profesorul Andras Bartha.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean – prof. Camelia Tabără – a subliniat că turism dezirabil înseamnă – pe lângă cazare și masă – și foarte multe activități. 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. În afara de Colibita am mai aflat de Posmus și Teleki…. În rest povesti ale politicienilor!!!
    De fapt cine e șeful la turizm în Bistrita??? Cerceja??? Ala de a expus și promovat gorduna la un târg internațional???
    Cu asemenea oameni, rezultate, nu ca se vad, sunt palpabile!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: