Muzeul Grăniceresc Năsăud a găzduit miercuri, vernisajul unei expoziții cu lucrări de artă abstractă și pictură naivă a artistelor Marie-Odile Florin și Mariana Mihuț. Potrivit primarului Viorel Clapău, evenimentul a marcat încununarea a 20 de ani de înfrățire româno-franceză între comunele Rebrișoara și Blain.
Vernisajul a avut loc miercuri, 24 aprilie, de la ora 13:00 și s-a bucurat de un număr impresionant de participanți. Au fost prezenți la deschidere, primarul comunei Rebrișoara, Viorel Clapău, directorul Muzeului Grăniceresc din Năsăud, Dan Lucian Vaida, maestrul Lucian Bichigean, dar și profesorul Andrei Cârcu.
„Expozițiile de acest gen sunt rodul unei conlucrări între diversele segmente ale relațiilor internaționale. Există factori care permit astfel de lucruri, deci nu se fac întâmplător. Ele nu intră sau ies din țară oricum. Trebuie să știm că artiștii care expun reprezintă o țară, reprezintă o localitate, și de ce nu, reprezintă un mod de gândire în artele plastice”, a declarat maestrul Lucian Bichigean, prezent la deschiderea oficială a expoziției, inaugurate la Muzeul Grăniceresc.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ZCFe2-UUfxs” /]
Despre cele două artiste, dar și despre modul în care acestea își expun talenul la Muzeul Grăniceresc năsăudean a vorbit în cadrul evenimentului, profesorul Andrei Cârcu: „Discutăm aici despre opera doamnei Marie-Odil Florin care s-a născut în anul 1945 la Blain. Întrebată fiind de ce anume și-a început activitatea târziu, la o vârstă destul de înaintată, în jur de 50 de ani, mi-a răspuns în felul următor: pe lângă pasiunea pentru pictură, pentru artă, cea mai mare pasiune a avut-o pentru copiii ei. Pentru că a avut patru copii, iar întreaga activitate s-a îndreptat spre ei.
Având ca modele Van Gogh, Picasso și mai ales la insisteanța soțului ei, doamna Marie-Odil Florin a început să picteze, ea având o viziune proprie asupra artei abstracte. Opera ei este de fapt rezultatul impulsului de moment. O să observați că apar aici mai multe fenomene, pentru că a încercat cu pensula și culoarea să reprezinte acele momente și acele stări. Vom vedea aici maturitate, influențe ale filozofiei vieții, ale iubirii și ale trăirilor pe care doamna Marie-Odil le are.
Cât despre doamna Mihuț, aceasta are patru tablori de pictură naivă, care sunt cu mult mai mult decât atât. Dacă le analizăm cu atenție, vedem profunzime, dimensiuni și mâna unui mare artist. Ne face cinste și suntem mândri că la Blain, într-o comunitate frumoasă, avem o reprezentantă a artei românești care se face din ce în ce mai cunoscută nu numai în Franța, dar și în România”.
Potrivit primarului comunei Rebrișoara, Viorel Clapău, vernisajul marchează 20 de ani de înfrățire între localitățile Blain și Rebrișoara, o prietenie româno – fanceză încununată cu succes prin schimburi artistice: din partea rebrișorenilor prin
Ansamblul de dansuri populare și a unei expoziții de costume populare, iar din partea francezilor, prin talentul pictorilor din localitatea Blain: „Este o reușită, schimbăm diferite impresii, noi din cultura lor, ei din cultura noastră și uite așa luăm tot ce este mai bun!”, a spus Clapău.