1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Ursul a făcut prăpăd într-o gospodărie din Comlod! Autoritățile se fac că plouă

Anton Porcăraș, din Comlod (comuna Milaș), trece prin clipe de groază în ultimele seri, de teama ursului care i-a atacat animalele. S-a întâmplat chiar zilele trecute, când omul s-a trezit cu ursul în saivanul oilor.

Ne tot dă târcoale de câteva zile. Iar marți ne-a omorât un berbec și a sfârtecat o oaie. Cumpărasem berbecul ăla acum 3 ani, cu 2.500 de lei!”, ne-a povestit Anton Porcăraș.

Localnicul are 60 de ani și de aproape un an de zile sună la primărie, însă fără niciun rezultat. „Viceprimarul de acolo ne-a spus să ne descurcăm cum putem. Să alungăm ursul cu câinii.

Paznicul de vânătoare, Valer Cătinean, a ridicat din umeri și ne-a spus că lasă să mănânce și ursul, că are de unde…! Acum, dacă a dat deja atacul la animale, mi-e groază că nu-l mai pot opri doar cu câinii…”, a mai spus Anton Porcăraș.

Bărbatul ne-a povestit că ursul i-a atacat doar berbecul, ci și o oaie. „Marți seara, pe la ora 21.30 s-a întâmplat. Țin animalele afară, în saivan, la vreo 10 metri de casă. Am încercat să-l gonim cu câinii, și l-am văzut fugind cu oaia… A tot sfârtecat-o. A rămas în urmă capul oii și un picior… atât…”, ne-a mai povestit omul necăjit.

Emil Bâcâin, viceprimarul comunei Milaș, de care aparține și satul Comlod, a admis că a auzit de atacul urșilor în zonă.

Fiul lui din Austria mi-a trimis un mesaj că tatăl său are probleme cu ursul. Are o turmă de vreo 200 de oi. Ar trebui să vină la primărie, să depună o hârtie scrisă, ceva. Ca apoi să luăm legătura cu AJVPS, să vedem ce putem face.

Este singurul care ne-a semnalat o asemenea problemă. Faptul că a sunat pe unul sau pe altul este o altă problemă. Dacă ar fi făcut o solicitare scrisă, noi la rândul nostru luam măsurile care se impuneau”, ne-a explicat viceprimarul.

În replică, Anton Porcăraș afirmă că l-a sunat pe viceprimarul Emil Bâcâin de mai multe ori. Însă niciodată nu a fost informat că ar fi necesară o sesizare scrisă.

În anumite condiții, în care se întâmplă un atac al unui animal sălbatic, animalul respectiv trebuie înscris în baza de date a DSVSA. Se face o comisie, vine un reprezentant de la fondul de vânătoare, împreună cu cineva de la primărie, iar omul poate primi despăgubiri. Dar dumnealui trebuie să vină la primărie, să declare animalul și să anunțe… Noi nu putem suna o autoritate asa, fără plângere. Sunt niște proceduri de urmat”, a mai spus Emil Bâcâin.

Acesta a recunoscut că au mai fost probleme în zonă, și cu un lup. 

Romulus Bița, director executiv la Direcția Sanitar Veterinară Bistrița-Năsăud, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că instituția pe care o coordonează face parte din comisia care înregistrează asemenea incidente.

A apărut acum recent Ordonanța 81/2021. Ea prevede ca – în cazul în care coboară ursul în intravilan – se constituie o echipă de intervenție. Este formată din primar sau viceprimar, responsabilul fondului de vânătoare, medic veterinar, reprezentanți ai DSVSA.

În prima fază, trebuie să existe acțiuni de alungare a animalului sălbatic. Dacă nu se reușește nicicum, se poate face intervenție prin tranchilizare. Dacă animalul devine agresiv, în a treia etapă, acesta se poate împușca.

Ar trebui să existe contracte de prestări servicii între primării și medici veterinari. Din câte știu, sunt totuși destul de puține asemenea contracte încheiate în județ. Pe baza unui raport al acestor comisii, oamenii pot fi despăgubiți pagubele produse de animale sălbatice”, a mai precizat Romulus Bița.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...