7.7 C
Bistrița
duminică, noiembrie 3, 2024

FOTO – Uneori legendele se dovedesc a fi reale: Descoperiri senzaționale la castelul Teleki din Posmuș!

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei a efectuat pe parcursul anului 2020 o serie de cercetări arheologice la castelul Teleki de la Posmuș.

Castelul Teleki din Posmuș se află într-un amplu proiect de restaurare iar una dintre cercetări a identificat fundațiile scării de acces în corpul clădirii centrale ale castelului.

Scara de acces a fost grav afectată de intervenții ulterioare, intrarea în subsolul castelului fiind închisă cu un zid de cărămidă.

Cea mai spectaculoasă descoperire a fost făcută înafara castelului – transmit cercetătorii Muzeului Județean din Bistrița.

Conform relatărilor localnicului Nelu Someșan (care se baza pe o informație cunoscută de la bunicul acestuia), se presupunea că în fostul iaz al castelului, aflat în imediata apropiere a acestuia, au fost aruncate statuile de piatră care existau la intrarea în castel și în curtea acestuia.

Apelând la bunăvoința firmei care se ocupă cu lucrările de renovare și restaurare a castelului, ne-am încercat norocul și – cu ajutorul unui excavator – am efectaut săpături în punctul respectiv”, au povestit specialiștii muzeului. 

Iazul a fost secat în anii de după naționalizarea castelului, devenind ulterior groapă de gunoi pentru casele din jur.

Din această cauză – datorită depunerilor mari de moloz și mizerii, singura șansă de a găsi presupusele statui se putea efectua doar mecanizat.

„Spre surprinderea tuturor, am reușit să descoperim 3 din statuile castelului: 

  • statuia Madonei cu pruncul, care se afla la intrarea în castelul Teleki pe latura stângă – este și cea mai bine păstrată. Lipsește însă capul și jumătate din pruncul Isus;
  • statuia sfântului Joan Nepomuk (Nepomuki Szent János) ce se afla tot la intrarea în castel pe partea dreaptă, din care s-a păstrat doar o jumătate din corp, restul statui fiind spart. Cele două statui erau puse pe câte un piedestal decorat cu motive baroce cu inscripția Ex voto curavit.. datată în 1790.
  • statuie personaj cu haine militare (probabil împărăteasa Maria Tereza) distrusă puternic din care s-au mai recuperat câteva bucăți ce pot fi restaurate.

Statuile au supraviețuit până în anul 1945 când încă se aflau în curtea castelului, deteriorate parțial dar întregi.

Parcul castelului avea mai multe statui cu personaje mitologice despre care nu avem informații mai precise.

Bibliografia veche mai amintește și o serie de statui de lei. În momentul instaurării regimului comunist statuile sunt vandalizate și se pare aruncate în iazul respectiv. Cert este că în urma cercetărilor noastre legenda locală s-a confirmat, iar cercetările din anul viitor e posibil să mai scoată la suprafață alte fragmente de statui”, au concluzionat specialiștii Muzeului Județean din Bistrița. 

Echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud care a contribuit la scoaterea la lumină a acestor vestigii extraordinare au făcut parte dr. Gavrilaș Alexandru – expert restaurare piatră și manager al instituției, Radu Zăgrean, cercetător dr. și arheolog, muzeograful Adriana Stancu și desenatorul Andreea Ilieș.

Foto deschidere @ descoperă.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.

Mare fan PIZZA?! NU rata evenimentul de la Colina Unirea, din weekend! E cu degustare: diferite tipuri de pizza gourmet, chiar pizza dulce!

Dacă iubești pizza și vrei să o încerci în toate combinațiile posibile, chiar rare - gourmet,...