Aveți ocazia să urmăriți, la Cinema Dacia, în acest weekend, câteva povești extraordinare. Între care și documentarul semnat de inițiatorul protestului #șîeu, dar și documentarul dedicat unui profesor de matematică din Bistrița!
Dacă vreți să evadați în weekend, dar nu știți unde – vă propunem o raită pe la Cinema Dacia. Ne așteaptă aici câteva povești extraordinare, avanpremiere, filme documentare de excepție, animații pentru copii și chiar fulgurante incursiuni în lumea spionajului internațional ii ale călătoriilor în timp…!
30 de ani și 15 minute este documentarul realizat de Ștefan Mandachi, inițiatorul protestului #șîeu. La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.
Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei.
Ștefan Mandachi cheamă românii din țară și din diaspora la o grevă de 15 minute în semn de protest.
Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor în România?
Întrebare la care încearcă să răspundă politicieni, jurnaliști și victime ale accidentelor rutiere. Răspunsul e copleșitor.
Documentarul care te pune pe gânduri și te îndeamnă să iei atitudine, va rula în acest weekend, la Cinema Dacia Bistrița.
Dorin Ioniță este un profesor de matematică care iese din sistemul de învățământ și dechide o sală de meditații în propriul apartament. Aceasta este dotată cu scaune, bănci și chiar și o tablă. Visul profesorului este să aibă o școală care nu are nicio legătură cu sistemul și metodele tradiționale de educație.
Alex Brendea – regizorul filmului Profu’ – a fost chiar unul dintre elevii profesorului de matematică, acum mai bine de un deceniu, când se pregătea pentru Bacalaureat.
„A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă. Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”, povestea regizorul Alex Brendea.
Documentarul poate fi vizionat la Cinema Dacia astăzi, de la ora 16.30, sâmbătă – 10 octombrie de la ora 14.30 și duminică, 11 octombrie, de la ora 19.30 – la Sala Valeria Peter Predescu.
*****
Un film inspirat din fapte reale, nominalizat la Oscar, câștigător a 10 premii la Polish Film Awards și cu peste 2 milioane de spectatori în Polonia, Corpus Christi urmărește fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot în ciuda cazierului său, și care preia accidental o parohie.
Apreciat de public și critica din întreaga lume, Corpus Christi îl aduce în prim plan pe Daniel, un tânăr de 20 de ani, proaspăt ieșit dintr-un centru de detenție.
Ajuns într-un mic oraș din Polonia, Daniel se îmbracă în haine preoțești și pretinde că este trimisul Bisericii. Apariția unui preot carismatic cu viziuni moderne este o oportunitate pentru comunitatea locală care începe un proces de vindecare după o tragedie recentă.
„Adesea emoționantă dar și tulburătoare ori amuzantă, drama aceasta dezvăluie o parabolă spirituală, care este în mod unic poloneză, dar, deopotrivă, la îndemâna oricărui spectator.” (The Guardian)
Corpus Christi a câștigat două premii la Festivalul de Film de la Veneția în 2019.
A primit 10 premii la Polish Film Awards, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal și deschide discuția despre iertare, impostură, a doua șansă, iubire și grija față de cei din jur.
Nu ratați, la Cinema Dacia, deja controversatul Tenet, semnat de Christopher Nolan: o poveste epică a cărei acțiune debutează în lumea spionajului internațional.
Înarmat cu un singur cuvânt – Tenet – şi luptând pentru supraviețuirea întregii lumi, protagonistul călătoreşte printr-o lume crepusculară a spionajului internaţional, într-o misiune a cărei acţiune se va desfăşura dincolo de timpul real. Nu călătorie în timp. Inversiune…
Prin tuşa SF imprimată de regizor – Tenet dinamitează traseul clasic al unui agent secret (interpretat de John David Washington, fiul celebrului Denzel Washington).
Fără să revoluţioneze neapărat genurile abordate, într-un stil alert în noul său film cu o durată de două ore şi jumătate, Christopher Nolan ridică totuşi ştacheta la un nivel foarte înalt
„Tenet” a fost filmat în şapte ţări iar regizorul Christopher Nolan a prezentat scenariul peliculei unor oameni de ştiinţă pentru a insera în film câteva teorii despre călătoriile în timp. Nu este primul cineast care a reflectat la consecinţele asupra prezentului generate de o manipulare a timpului. „Terminator” şi „Edge Of Tomorrow” au abordat deja această temă. Însă în „Tenet”, astfel de „pasarele” temporale sunt mai numeroase şi mai poroase.
Filme pentru copii, la Cinema Dacia
Cei mai mici dintre spectatori pot pătrunde în arena Circului Magic, unde fiecare ronțăială de biscuiți cu puteri speciale te poate transforma în orice vrei tu!