Bărbatul în roșu cu nas ascuțit trădează o privire răutăcioasă, plină de invidie, în timp ce ceilalți trei parteneri urmăresc rostogolirea zarurilor, complet absorbiți în patima jocului de noroc… Stau așa încremeniți din 1750, anul în care au fost imortalizați pe pânză, într-o cafenea sau o berărie din Elveția…
Avem de admirat, în aceste zile, la galeria Atelier ART C 14 de pe strada Cerbului, o frântură din spectaculoasa Elveția… Cu fascinante peisaje de la sfârșitul anilor 1900, un nud din 1918 care ne tratează cu indiferența necesară, dar și o partidă de zaruri surprinsă de un pictor elvețian în preajma anului 1750.
Acestea și multe alte surprize le putem descoperi într-o expoziție de artă europeană care face parte din colecția lui Florian Coșoiu.
„Florian Coșoiu este un abil colecționar și un foarte fin cunoscător”, a admis, cu prilejul vernisajului, doctorul Tiberiu Podani. „Dar mai important pentru un colecționar este să și expună, să împartă cu cei din jur frumusețea lucrărilor colecționate… Sunt multe lucruri ascunse pe care nu le vedem… Mulți dintre colecționari își țin obiectele de valoare închise, le admiră, le mai perie, le încuie la loc. Dar valoarea artei este certificată prin expunere. Descoperi de multe ori lucruri despre o lucrare atunci când o expui, poate că ți se pare foarte valoroasă, dar ea este un fake…”, a mărturisit dr. Tiberiu Podani, prieten de câteva zeci de ani cu Florian Coșoiu.
Acesta a și propus Muzeului Județean din Bistrița să facă efortul financiar de a edita și niște materiale publicate serioase, niște albume sau cataloage care să ilustreze colecțiile Coșoiu. „Pentru că un spațiu de expoziție este un spațiu restrâins, la care au acces zeci sau sute de oameni, nu mii… Sunt lucruri pe care Florian Coșoiu le are în colecția lui, care merită să fie cunoscute de toată lumea… Arta are o valoare socială… Ea ne înfrumusețează, adunându-ne”, a conchis Tiberiu Podani.
Sunt lucrări vechi – a explicat Florian Coșoiu – povestind că multe sunt și restaurate la Cluj, motiv pentru care multe arată atât de frumoase și bine întreținute. „De ce prefer eu să fac achiziții din Elveția? Pentru că Elveția este o țară în care nu a existat război, lucrurile sunt foarte bine păstrate acolo – poți intria în camere de acum 200-300 de ani în care ai impresia că lucrurile sunt nemișcate…”
Picturile au fost achiziționate din zona Geneva – Neuchatel, iar Florian Coșoiu a mărturisit că are în colecția sa de tablouri din Elveția aproximativ 2.000 de lucări. „Imaginați-vă, o cafea sau o bere costă 5 franci, o ramă de tablou costă între 400 și 800 de franci în Elveția… Dar este destul de greu de definit valoarea unei lucrări. Criteriul pe care se bazează cei care fac achiziții în străinătate cumpără pictori din zona lor de baștină. Cele care se vând cu sume între 500 și 100 de euro se cumpără direct de la moștenitorii artiștilor, nu prin galerii… Cea mai veche lucrare este din 1750, cea cu jucătorii de zaruri, nudul datează din 1913…”, a punctat Florian Coșoiu.