Târgul cititorilor de carte s-a întâmplat din nou astăzi, la Colegiul „Andrei Mureșanu”, așa cum se întâmplă de ani de zile, într-o atmosferă extraordinară, cu zeci de cărți expuse spre vânzare sau schimb și cu sute de cititori:
În fiecare primăvară, din 2007 încoace, la inițiativa profesoarei Camelia Toma și a Asociației Argument, cu sprijinul Librăriilor Aletheia și a unor edituri importante din România (precum Casa de Editură Max Blecher sau Charmides), la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are loc Târgul Cititorilor de Carte.
Denisa Bîgiu, elevă în clasa a XI-a C, Mate-info, unul dintre organizatorii unui eveniment de tradiție la „Andrei Mureșanu” – Târgul Cititorilor de Carte – ne-a povestit că se ocupă de acest proiect încă din clasa a IX: „Ne ocupăm de acest proiect, eu și colegii mei de la Mate-info, pentru că vrem să demonstrăm că – chiar dacă facem multă informatică – mai și citim. Citim mult, uneori și în timpul orelor, dar asta n-ar trebui să recunoaștem. Dar e o plăcere pentru noi să vorbim despre cărți, să facem recomandări…”
Denisa a recunoscut că pentru această ediție a târgului și-au dorit o schimbare de decor: „Nu l-am mai organizat în sala mică de sport, ci aici, la CDI. Ne-am gândit că aici, la bibliotecă, este cel mai bun loc: aici s-a citit întotdeauna, s-au făcut documentări, aici putem să stăm și pe jos, să citim pe perne, să vedem filme…”, a mai explicat Denisa Bîgiu.
Despre întâlnirea cu invitatul special al evenimentului – Denisa Bîgiu ne-a povestit că „au fost câteva clipe de mari emoții, dar am reușit să trecem peste ele. Am reușit să comunicăm, s-o cunoaștem mai bine, s-o apreciem…. Cel mai mult mi-a plăcut un mesaj de la Raluca Boantă: Niciodată să nu ne simțim rușinați dacă ne place poezia mai mult decât proza, să nu ne fie frică și să recunoaștem poezia dincolo de versuri…”
Raluca Boantă, unul dintre tinerii poeți care a citit din versurile sale, în anii trecuți, în cadrul festivalului Poezia e la Bistrița, a absolvit acum 5 ani Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, a absolvit și Facultatea de Litere, Secția Franceză – Norvegiană la Cluj, unde lucrează acum într-o companie. „Dar mi-e dor de Bistrița și mi se pare că la Bistrița se întâmplă mai multe lucruri legate de literatură decât la Cluj… Abia aștept Festivalul Poezia e la Bistrița!”, ne-a mărturisit Raluca Boantă.
„Am fost invitată să citesc, în calitate de fostă elevă a Colegiului Andrei Mureșanu și tânăr poet care încă nu a debutat… Am citit câteva texte noi, am discutat puțin cu elevii, m-au întrebat despre ce-mi place să citesc, ce se mai întâmplă la Cluj…
Sunt impresionată că sunt atât de curioși de literatură, chiar stau să-și cumpere cărți, să facă schimburi de cărți, mi se pare foarte important că se întâmplă asta, în ciuda a tot ceea ce se spune despre generația tânără. Eu chiar cred că se citește, chiar dacă se citește pe telefon sau tabletă… Tinerii chiar citesc și cred că e important ca cei mari să știe asta…”
Un posibil viitor volum de versuri? Raluca Boantă crede că acesta trebuie pregătit cum se cuvine: „Cred că trebuie să pregătești un debut, nu doar să selectezi din textile scrise și să le aranjezi într-o carte. Mi se pare că ar trebui să facă parte dintr-un proiect. Acum aștept să mi se întâmple proiectul. Dar mi-ar plăcea să fie la Editura Charmides din Bistrița…”, ne-a mai povestit Raluca Boantă.
Poeme semnate de Raluca Boantă puteți să citiți chiar AICI.
În cadrul Târgului de carte de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au fost acordate și premiile proiectului „Alege cartea”: sub egida „Convinge-mă să citesc” cititorii juniori de la școlile gimnaziale din Monor, Mărișelu și „Andrei Mureșanu” au primit diplome, urale și aplauze din partea colegilor. Tot acum a fost lansată și cea de-a treia activitate a proiectului – Cartea de vacanță.