O emoționantă și uimitoare poveste a ieșit astăzi la lumină! Protagonist este năsăudeanul Petre Nașcu. Acesta și-a lăsat soția, Elisabeta, acasă, pentru a emigra în America. Planul era ca cei doi să se reîntâlnească, după ce Petre strângea destui bani pentru a o aduce și pe ea…
Câțiva ani mai târziu, Petre află că Elisabeta s-a stins din viață.
După un timp, năsăudeanul se recăsătorește. Dar și cea de-a doua soție decedează.
Au trecut 25 de ani de la plecarea sa din România, când Petre află dintr-un anunț în ziar că Elisabeta trăiește. Mai mult, era pornită în căutarea sa.
O fotografie document – expusă la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud – surprinde momentul reîntâlnirii celor doi, după 25 de ani. Emoționanta întâlnire a avut loc în terminalul de autobuze „Union Depot” din Seatle, în 9 august 1931.
Fotografia face parte dintr-o impresionantă expoziție inaugurată astăzi, la Arhivele Naționale Bistrița-Nasăud.
Până în 1 septembrie, aici aveți de admirat o serie de documente și acte din fondurile Băncii Aurora – unde bistrițenii își trimiteau agoniseala.
O altă parte a documentelor provin din Prefectura Județului Năsăud – a mai explicat directoarea Arhivelor, Cornelia Vlașin.
Foto deschidere @ Sorin Nica, SUA (Proiect Photo Historia)
Expozitia intitulata „Şi am plecat spre El Dorado”, dedicată fenomenului emigrării în America de la începutul secolul al XX-lea din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezintă un eveniment cultural din categoria celor cu care Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud ne-a obisnuit în ultimii ani, de când la conducerea institutiei se află doamna Cornelia Vlașin.
Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Majoritatea celor plecati s-au ocupat cu agricultura ca muncitori necalificați, apoi încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au facut economii și-și planuiau intemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. In organizarea expozitiei, a fost necesară o muncă meticuloasă pentru a selecta si a pune laolaltă materialul documentar care să reflecte cât mai fidel emigratia in America, fenomen complex, cu multiple consecinte istorice, sociale și antropologice.
(…)