Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Medalii, librete militare, cartuşe, o alice, tuburi de pastă de dinţi, nasturi, ceasuri vechi, machete ale unor avioane, dar şi panoul de bord al unui avion – toate compun, la Muzeu, o răscolitoare pagină de istorie a anului 1944.
Pe lângă acestea, panourile expuse mărturisesc emoţionante istorii ale unor aviatori care şi-au găsit sfârşitul pe aceste meleaguri.
Este prima expoziție de acest fel organizată la Bistriţa, într-o zonă fără o îndelungată tradiţie în aviație, a explicat cercetătorul George Marinescu, amintind şi despre tragedia aviatică petrecută pe 6 august 1937, lângă Herina:
Groază în cer… Un avion bolşevic de pasageri – prăbuşit în Herina
Nu este singurul avion care s-a prăbuşit în acel zbuciumat an: un avion german s-a prăbuşit la Monor, iar un altul în județul Mureș.
În august 1944, când România a întors armele împotriva nemţilor, trupele germane s-au retras înspre nord-vestul României, moment în care au improvizat şi trei aerodromuri. Unul dintre acestea a fost situat chiar în apropiere de Bistriţa, la Budac. Timp de câteva săptămâni, acesta a făcut parte din cele mai importante puncte ale aviației germane.
[arve url=”https://youtu.be/AGx9zLmhfbY” /]
Evenimentul cultural a fost posibil graţie implicării Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi asociaţiilor „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”.
Pasionaţii de istorie din Bistriţa vor descoperi aici fascinante evenimente petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cum este şi povestea aerodromurilor militare de la Budac și Mociar.