Liviu Rebreanu spunea în discursul susținut la Academia Română, că „Țăranul e începutul și sfârșitul. Numai pentru că am fost un neam pașnic de țărani am putut să ne păstrăm ființa și pământul”. Sub cupola acestor cuvinte, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud a fost inaugurată o impresionantă expoziție care își propune să celebreze cei 105 ani de la Unirea din 1 Decembrie, dar și aniversarea (în 27 noiembrie) scriitorului Liviu Rebreanu.
Tulburătoare fotografii, dar și scrisori sau documente de excepție, obiecte vechi utilizate de țăranii de pe aceste meleaguri, dar și uimitoare cămăși populare… Toate ne așteaptă, gata să ne dezvăluie povestea lor, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
„Ne-au impresionat cuvintele lui Liviu Rebreanu, țăranul este într-adevăr, pentru noi, ca neam, începutul și sfârșitul. Am vrut să marcăm astfel Ziua Națională celebrată pe 1 Decembrie, dar și ziua de naștere a scriitorului emblematic pentru județul nostru”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale.
Expoziția a fost vernisată inițial în Franța și cuprinde fotografii păstrate la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, în colecția Dumitru Nacu.
Dumitru Nacu a fost cel care a însoțit echipa istoricului, sociologului și etnologului Dimitrie Gusti în 1935-36 prin județ, ne-a mai explicat Cornelia Vlașin. „Am adus fotografii și de la București, de la Arhivele Istorice Centrale, dintr-o altă cercetare care s-a desfășurat în anii 1950-60. Am vrut să acoperim astfel toate regiunile României. Este vorba despre tradiții și obiceiuri românești surprinse în aceste fotografii.
Am inclus în expoziție și câteva ii românești. Din punctul meu de vedere, costumul popular reprezintă un element identitar pentru români, similar, ca importanță cu limba română în sine.
Celelalte – tricolorul, stema, imnul și ziua națională – apar mai târziu. Am expus și câteva cămăși populare din colecția mea personală. Încercând să redăm astfel frumusețea costumului popular, în toată splendoarea”, a precizat Cornelia Vlașin.
În cadrul expoziției a fost expus și ultimul document primit la Arhivele din Bistrița referitor la edificarea Școlii din Lușca.
Studentele Iliuţa Daniela Nichita, Ariadna Berestean și Andreea Miruna Simerea au completat expoziția cu câteva minunate icoane pictate pe lemn.
Și colecționarul Florian Coșoiu a expus câteva obiecte care îmbogățesc și însuflețesc expoziția.
Între documentele de excepție – și înregistrarea nașterii scriitorului Liviu Rebreanu, în registrul de stare civilă din Târlișua. Bonus: o fotografie inedită a scriitorului alături de fiica sa: