Ziua Mondială a Alimentației, declarată pe 16 octombrie de Adunarea Generală a ONU, a fost marcată şi la Bistriţa. Elevii de la Liceul Teoretic Sanitar şi Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Bistrița au organizat cu un eveniment la Casa de cultură a Sindicatelor. Au încercat astfel să atragă atenția asupra importanței alimentației sănătoase, dar și a cauzelor risipei alimentare.
Conform unui studiu Eurostat, România este în topul primelor 10 țări la nivel european atunci când vine vorba de risipa alimentară. Cu toate că îndeplinesc condițiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi la gunoi, conform aceluiași studiu.
Reducerea risipei alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase se realizează prin acțiuni zilnice, concrete și prin educație alimentară.
Aşa se face că peste 100 de elevi din cadrul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, alături de cadrele didactice, au luat parte la un atelier interactiv. Invitaţii au explicat cum o serie de rețete sănătoase pot fi realizate chiar cu fructele și legumele ocolite adesea de către membrii familiei.
Ceea ce de multe ori ajunge să fie aruncat chiar înainte de vreme, poate deveni de fapt ingredientul-vedetă al unei rețete de succes.
Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.
A devenit deja o tradiție ca Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” să sărbătorească Ziua Mondială a Alimentației. În acest an școlar au participat atât cadre didactice, cât și elevi de la „Liceul Teoretic Sanitar Bistrița”, specializarea Asistent Medical Generalist.
Au pregătit și prezentat lucrări despre alimentație atât elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist, cât și cei de la Asistent Medical de Farmacie – atent pregătiți și îndrumați de prof. Anghelina Lucreția, șef de catedră.
Acțiunea s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, care a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi prezenți. Cu ajutorul lor, sala a fost decorată cu obiecte tradiționale, aduse de elevi de pe toate văile județului. Elevii, la rândul lor, au venit îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență.
Pentru decor s-au folosit cergi, cuverturi țesute manual, ștergare tradiționale cusute sau țesute manual, merindare pe coșurile cu legume și fructe de toamnă, covată mare și mică, blide de lut pictate tradițional, păretare, preșuri și tot ceea ce se găsește într-o casă în stil țărănesc. Gospodinele au scos din cămară borcanele cu dulceață, zacuscă și murături pentru a întregi decorul de toamnă.
Temele prezentate în cadrul acestei activități au fost:
- „ALIMENTAȚIA ȘI EXCESUL GRĂSIMILOR ÎN ORGANISM” – Prezentatori: Ceuca (Marinescu) Florina, Reizner Adrian
- „IMPORTANȚA FIBRELOR ÎN ALIMENTAȚIE” – Prezentatori: Turcu Tudor, Gîță Antonia, Ordace Iulia
- „ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ” – Prezentatori:Macra (Lup) Viorelia, Șulumete Casandra, Iujan Nicoleta Diana
- „BOLILE CAUZATE DE ALIMENTAȚIA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Sima Daniela Benedict, Marica Anastasia Andrada
- „ISTORIC DESPRE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII” – Prezentatori: Mehelean – Pop (Tiniș) Alina Persida, Rus (Sângeorzan) Marinela, Andrei (Simionca) Dana, Rus Loredana Anița, Pintea Iulia
- „DIABETUL ȘI ALIMENTAȚIA” – Prezentatori: Mânecan (Cincia) Daniela – Ramona, Baci (Trifan) Adina, Rusan Ionuța, Deacu (Luca) Octavia, Macai (Molodvan) Carmen
- „VITAMINE PENTRU O VIAȚĂ ACTIVĂ” – Prezentatori: Uifelean Andreea, Nicoară Daniela
- „MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ VERSUS MÂNCAREA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Soficinianu (Popa) Laura, Pop Abigail
- „FITOTERAPIA ȘI DIABETUL” – Prezentatori: Prof. Ladăr Claudia, Prof. Moraru Dana
- „PROMOVĂM UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS!” – Prezentatori: Oprea Luciana, Leuca Lorena Adelina, Molodvan Alex Cristian, Prof. coordonator Șot Sabina.
Amfitrionii evenimentului au fost directorul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” Alexandru Câțcăuan, care a ținut un cuvânt de deschidere. A urmat de prof. dr. Carmen Maria Muscan și profesor Darius Emilian Ilieșiu. Evenimentul a fost coordonat, la fel ca pe parcursul celor 8 ediții de prof. Maria Runcan – Pop.
„Această manifestare nu este prima colaborare între școlile noastre. În anii trecuți a existat chiar un schimb de „obiecte” și energii între elevii și coordonatorii de proiecte ai celor două școli, în cadrul proiectului Mediu plus/minus sănătate”, a transmis prof. as. med. Sabina Şot de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa.
„În anul școlar 2018 – 2019 profesorii şi colaboratorii școlilor postliceale sanitare din județ au participat la sesiunea de comunicări: Metode activ participative de predare”, eveniment organizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bistrița Năsăud. O altă punte de legătură între școlile sanitare din județ urmează să se consolideze, în interesul elevilor/cadrelor didactice, prin derularea în viitor a unor activități metodico-științifice: sesiunea de comunicări „Educație pentru viață, societate, școală și familie”, a mai precizat prof. as. med. Sabina Şot.