-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Spectaculoase vase de ceramică de acum 1800 de ani, de admirat, la Bistrița!

În ce fel de farfurii mâncau oamenii acum 1800 de ani? Din ce fel de pahare obișnuiau să bea vinul sau de ce anume își decorau farfuriile cu șerpi? Ce fel de opaițe le luminau masa de seară? Răspunsurilr la aceste întrebări pot fi descoperite într-o spectaculoasă expoziție de ceramică inaugurată ieri, la Bistrița.

Ateliere ceramice din Dacia Romană” se intitulează expoziția inaugurată ieri, la Muzeul Județean din Bistrița. „Sunt foarte bucuroasă pentru că avem ocazia să prezentăm într-o asemenea expoziție un proiect al meu de suflet, prezentat cu prilejul unui congres internațional de ceramică romană care s-a desfășurat la Cluj, în septembrie 2018, realizat în colaborare cu mai multe instituții muzeale și de cercetare din România…”, a precizat Viorica Rusu Bolindeț de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Au fost reunite atunci la Cluj peste 1000 de piese din întreaga țară, foarte apreciate inclusiv de invitații și cercetătorii din străinătate.

La Bistrița aveți ocazia să admirați o selecție de peste 100 de de piese din ceramică de secol II-III d. Chr. Obiectele provin din Ilișua, Cristești, Micăsasa, Roșia Montană și Napoca și ilustrează viața economică și interferența dintre autohtoni și coloniștii romani.

Ne-am dorit ca publicul să fie familiarizat cu ceea ce înseamnă ceramică în perioada romană, adică anii 106 – 275. Avem în vitrine sigilii, ștampilele cu care se decorau piesele ceramice, dar și o mare varietate de vase produse în timpul stăpânirii romane, în atelierele care asigurau aprovizionarea și consumul populației din jur. Dar este posibil ca ele să fi circulat și prin alte părți, pentru că sunt foarte frumoase și de foarte bună calitate”, a explicat Viorica Rusu Bolindeț.

Muzeograful a subliniat că unele dintre piese au fost lucrate la roata olarului, dar există și ceramică lucrată manual, cum se practica în Dacia, înainte de cucerirea romană, vasele fiind extrem de frumos decorate.

Unele au decorațiuni în relief, altele cuprind adevărate benzi desenate și pictate, cum este un impresionant vas descoperit la Stupini, în Bistrița-Năsăud. La fel de impresionantă este și colecția de piese de la Sibiu, din Micăsasa – unul dintre cele mai cunoscute centre de ceramică dacică. Aici se realizau materiale de construcție, dar și  ceramica fină care era folosită la prepararea, gătirea, transportul sau servirea mesei.

Ceramica era cel mai răspândit material folosit atunci, fapt care ne oferă și dimensiunile unei producții care în vremea romană era, să spunem, industrială, și se realiza în serie… Există, însă, și unicate, precum vasul decorat cu șerpi…”, a mai spus specialistul clujean.

Expoziția este organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Județean Mureș.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...