0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO – Spectaculoase păpuși, expuse la Casa Argintarului: O provocare, o terapie, o dependență

O inedită expoziție de păpuși a fost inaugurată ieri, la Casa Argintarului. Autoarea – Elena Orbocea, profesoară de pictură la Școala de Arte din Tulcea – ne provoacă la o incursiune în universul copilăriei și al diversității etnice din sud-estul țării. Pentru că fiecare păpușă expusă reprezintă o etnie, minuțios și impresionant readusă la viață. 

Este o formă de artă încă neexplorată și mai puțin valorificată în România, dar pe care Elena Orbocea a reușit s-o exploateze la maximum.

Totul a început ca o joacă. Am vrut să încerc să văd dacă se pot să fac așa ceva. Am început cu o păpușă rudimentară, fără degete, din burete, cu părul din funie. A iești o strădanie stângace. Apoi am început să evoluez la păpuși cu 4 degete plus 1, apoi la polimer, apoi la papier mâché, și încă mai am de învățat. Sunt încă pe drumul acela care urcă spre perfecțiune. Nu știu dacă voi ajunge cu adevărat acolo, dar tind spre asta”, a povestit Elena Orbocea

La Bistrița sunt expuse șapte păpuși care reprezintă etniile din Dobrogea. Inițial au fost 14 pentru că Tulcea este un spațiu cosmopolit, unde viețuiesc în armonie paisprezece etnii.

Ca locuitor în Tulcea este imposibil să nu sărbătorești laolaltă Crăciunul pe noul rit, Crăciunul pe rit vechi, Paștele catolic, Bairamul turcesc, Hanukkah evreiască, să nu ai un vecin grec, un coleg de serviciu ucrainean, un prieten tătar, un lipovean de la care să cumperi pește, un aromân de la care să iei brânză, să ceri rețeta de baclavale unei turcoaice iscusite sau să aprinzi o lumânare la biserica armenească.

Colecția a primit numele Păpușile Dobrogei. 7 păpuși din colecția inițială „s-au măritat”, fiind dăruite, donate sau vândute, ne-a explicat artista.

Între păpușile expuse la Bistrița și o româncă. I-am creat un costum din Dobrogea de Nord, ușor diferit de cel din sud. M-am documentat mult înainte, tot proiectul s-a întins pe o perioadă de doi ani. Alte trei păpuși sunt din zona fantasticului, a poveștilor. Am adus și schițe de costume, care sunt expuse pe pereți, în completarea expoziției cu păpuși”, ne-a mai explicat Elena Orbocea.

Elena Orbocea este licențiată a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere și are un master la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte. Este membră a UAP Filiala Tulcea și membră a UNITER.

Timp de 18 ani a fost conservator la Muzeul de Artă din Tulcea. 14 ani a lucrat ca secretar literar la Teatrul „Jean Bart” Tulcea, iar, în prezent, este profesor de pictură la Școala Populară de Artă din Tulcea.

Proiectul ”Păpușile Dobrogei” a fost unul ambițios pentru ca a vrut să aducă în prim plan oamenii și spațiul mirific din care își trage rădăcinile, într-un mod documentat.

A vrut, de asemenea să arate că păpușa nu este doar un obiect ludic, ba chiar să reamintescă faptul că ea a avut un rol extrem de important încă din vremuri străvechi. Și pentru a aduce un ultim argument în acest sens, a mărturisit că, născându-se într-un loc atât de pitoresc, unde oameni de etnii și de confesiuni diferite trăiesc într-o aproape idilică armonie – a simțit nevoia să întoarcă acest frumos.

Am fost foarte emoționată la vernisaj, pentru că a fost foarte multă lume. M-am bucurat și de cei mari și de cei mici. Și am simțit că toată lumea s-a bucurat împreună cu mine. A fost exact magia pe care mi-am dorit-o…”, a povestit artista Elena Orbocea pentru Bistrițeanul.ro.

Păpușile au fost expuse și în Spania, dar și la Ambasada României din Bruxelles. „S-a întâmplat într-o perioadă destinată pentru promovarea turismului și culturii mai multor județe și implicit a județului Tulcea. Așa am ajuns noi din Tulcea să promovăm bogățiile locale ale spațiului. Am fost și eu invitată să particip. Am fost foarte bine primită. Totul s-a desfășurat la Ambasada Belgiei la Bruxelles, ambasadoarea ne-a primit frumos. Au venit mulți invitați care au admirat păpușile. A fost într-o formulă restrânsă, nu m-am prezentat cu toate păpușile. Dar au fost foarte bine primite”, ne-a explicat artista.

Cu cât este mai complexă păpușa, cu atât durează mai mult. Depinde de la caz la caz. Dacă are și elemente suplimentare de décor, mobilier, instrumente muzicale sau pălării – durează și mai mult să realizeze o păpușă. Timpul meu liber este limitat, pentru că lucrez în altă parte în timpul zilei.

Îmi ia cam o lună, două sau trei la o păpușă. La cea mai complexă păpușă am muncit trei luni. Eu decid cât de complexă fac păpușa. Este cumva și o provocare, când abordez ceva mult mai complex, dar este și o terapie, și o dependență…”

Elena Orbocea ne-a mărturisit că are în lucru un nou proiect legat de păpuși, din care nu ne poate dezvălui prea mult. Dar dacă va fi invitată, ve prezenta proiectul și la Bistrița.

Păpușile Dobrogei au fost expuse și la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” București, la ROMEXPO București, la Muzeul Civilizației Urbane, Brașov, în Constanța, Carei, Zalău și la Castelul Bran.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...