-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Smaranda Mureșan (Centrul Județean pentru Cultură BN), despre jocul satului din Șieuț, la conferința națională ASER

Pledoarie pentru patrimoniu sau pentru tradiția privită ca speranță. Potențialul patrimoniului cultural. Cercetări asupra hranei. Capcanele audienței patrimoniului cultural imaterial. Elemente ale patrimoniului cultural imaterial – așa cum este jocul satului de la Șieuț. Acestea au fost doar câteva dintre temele de discuții abordate recent, la Muzeul Astra din Sibiu.

Aproape 100 de cercetători din muzee și instituții de cultură, cercetători etnologi, antropologi, sociologi, muzeografi, reprezentanți din universități și institute de cercetare și-au dat întâlnire la Muzeul Astra din Sibiu. Aici s-a desfășurat recent Conferința Națională Anuală a ASER – Asociația de Științe Etnologice din România.

A fost vorba despre ediția a XVIII-a, focalizată pe „Studii etnologice, patrimoniu și peisaj cultural”.

Manifestarea științifică a fost organizată în cadrul Seminarului ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, având drept temă „Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a fost reprezentat la Conferința ASER de drd. Smaranda Mureșan.

Smaranda Mureșan este etnolog și cercetător științific și a prezentat studiul „Un element de patrimoniu cultural imaterial – Jocul satului de la Șieuț (județul Bistrița-Năsăud)”.

Temele abordate în cadrul Conferinței ASER au fost diverse.

Cercetătorii și etnologii invitați au discutat despre „Etnologie română. Studii teoretice”, „Cercetări monografice și arhive”, „Cultură tradițională. Cazuri și semnificații”, „Peisaj și patrimoniu cultural imaterial”, „Cămașa tradițională – între piesă de port și obiect de artă”, „Cercetări asupra hranei”, „Interiorul tradițional țărănesc, expresie a multiculturalității etnice”, „Documentarea etnografică vizuală” sau „Etnomuzicologie”.

Evenimentul a fost găzduit de Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, fiind cofinanțat de Primăria Sibiu.

Un motiv de mândrie în plus: la Adunarea Generală a ASER tânăra cercetătoare Smaranda Mureșan din Bistrița a fost nominalizată să facă parte din Comisia națională de Tineret.

Impresionată de activitatea cercetătoarei din Bistrița, prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, Președintele ASER, a propus-o pe Smaranda Mureșan să îndeplinească această calitate.

A fost o ediție foarte reușită a Conferinței Naționale ASER. Cercetătorii au avut posibilitatea de a dezbate temele de interes și de actualitate. S-a discutat aplicat despre situația culturii tradiționale. A fost ocazia perfectă pentru ca etnologii să-și prezinte cele mai recente realizări în materie de cercetări și studii de specialitate. Totodată, aici au fost lansate cele mai noi cărți și publicații apărute în domeniul culturii tradiționale. A fost o onoare pentru mine să fiu nominalizată în Comisia națională de Tineret a ASER”, a transmis drd. Smaranda Mureșan. 

Photo credit @ Smaranda Mureșan

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...