Biserica greco-catolică „Buna-Vestire” din Bistrița a fost ieri seară gazda Octavei de rugăciune pentru Unitatea Creştinilor care se desfășoară în aceste zile, în bisericile istorice din oraș.
Organizatorul acestui eveniment a fost protopopiatul greco-catolic de Bistrița. Au fost prezenți pr. Alexandru Vidican, protopop ortodox de Bistrița, pr. Péter Géréd, protopop romano-catolic de Bistrița, pastorul Johann Dieter Kraus de la parohia evanghelică de Bistrița, pastorul Péter András de la parohia Reformată, pastor Zoltán Tóth de la biserica Evanghelică Luterană, pr. Oprea Bogdan de la parohia ortodoxă „Sf. Apostoli Petru, Pavel și Andrei”.
Totodată, au fost prezenți preoții greco-catolici Ioan Frișan, paroh al Parohiei Buna-Vestire, pr. Narcis Pop, pr. Teodor Costin, pr. Ilie Arieșan, profesor de religie, pr. Iosif Chiciudean, pr. Bodea Horațiu, pr. Cătălin Fontu și pr. Cosmin Moldovan.
Seara de rugăciune a început cu o procesiune a protopopilor, preoților și pastorilor în fața bisericii. S-a trecut prin fața statuii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, iar apoi s-a intrat în biserică pe acordurile corului parohiei, „Sanctus Spiritus”, dirijat de profesoara Florica Sfechiș.
Preotul protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de salut, amintind de „semnul iubirii de Dumnezeu și aproapele”.
Părintele s-a referit la „Pilda Samariteanului milostiv”, amintind gestul samarineanului care a turnat undelemn și vin pe rănile celui căzut între tâlhari.
Preotul protopop a explicat și simbolistica untdelemnului și a vinului. „Cu untdelemn erau unși arhiereii, profeții și regii. Untdelemnul apare în multe pasaje ale Vechiului Testament ca simbol al binecuvântării lui Dumnezeu, al păcii, al tăriei, al puterii și al biruinței.
Vinul este și el un element natural cu rol bine definit. Este folosit în primul rând, alături de pâine, la Sfânta Liturghie. La consacrare devine Sfântul Sânge al Domnului, cu care se împărtășesc membrii Bisericii. În Vechiul Testament, vinul era considerat aliment cu efect de vindecare și întărire pentru organismul omului, la fel ca untdelemnul.
Lumea de azi este plină de răni sufletești și are nevoie de vindecare. Omenirea căzută în păcat este simbolizată prin acel om care este căzut între tâlhari. Isus, samarineanul milostiv, vine să vindece omul prin ungere cu untdelemn și vin…”
Preoții și pastorii au oferit o binecuvântare la începutul ceremoniei. Au urmat rugăciuni pe care le-au rostit pe rând preoții și pastorii participanți. Acestea au fost intercalate cu lecturi din Sfintele Evanghelii și cuvinte de învățătură, rostite în română, maghiară și germană.
Programul s-a încheiat cu ectenia de pace, fiecare preot binecuvântându-i pe credincioși.
La ceremonie au participat și autoritățile locale și județene: prefectul Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Atilla Decsei, Camelia Tabără, vicepreședintele CJ BN, primarul Ioan Turc și alte oficialități.
La final a avut loc o agapă fraternă la care au participat invitații serii de rugăciune interconfesională.
Anual, în perioada 18-25 ianuarie, bisericile catolice, în comuniune cu alte biserici creștine, celebrează „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”.
În Bistrița, un centru multicultural și multiconfesional, tradiția continuă de 15 ani. Bisericile istorice organizează pe rând momente de rugăciune ecumenică, la care sunt prezenți protopopii, preoții, pastorii și credincioșii acestor biserici.
Octava de rugăciune continuă și astăzi, la Bistrița, în biserica ortodoxă ,,Sfinți apostoli Petru, Pavel si Andrei”. Miercuri, 24 ianuarie, rugăciunea ecumenică se desfășoară în Biserica Evanghelică Luterană de limbă maghiară. În 25 ianuarie, ultima seară a programului, fiecare confesiune va ține seara de rugăciune în biserica proprie.
Foto @ Protopopiatele Greco-Catolice Beclean, Bistrița și Rodna