1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Se taie copacii în Cimitirul Evanghelic. Se degradează istoria, se mutilează totul…

„De ani de zile pietrele de mormânt cu valoare istorică din cimitirul evanghelic se degradează, fără ca nimeni să se ocupe de ele… Cineva mi-a spus cu cinism: este o afacere între sași, ei își distrug singuri mormintele… Iar acum cuiva i-a venit ideea să înceapă să taie arborii care conferă o frumusețe aparte acestui cimitir…!”

Este vorba despre dezamăgirea și revolta unui scriitor din Bistrița care a surprins ieri după-amiază, în cimitirul evanghelic din apropiere de Domus, doi muncitori care tăiau copacii și care l-au informat că există aprobare pentru a se tăia 3 arbori. „Restul erau oribil toaletați și ciuntiți…”, a subliniat scriitorul Bogdan Lypkhan – indignat că „unele morminte se degradează învăluite de iederă. Se fărâmițează inscripții care dau seama de ce a fost orașul ăsta cândva… pe multe pietre este scrisă profesia celor care au întemeiat orașul: Hutmacher (Pălărier), Schneider (Croitor), Arzt, Burgermeister, Pfarrer… 

Ei bine, de ani de zile mai dispar din mormintele vechi, iar cimitirul se românizează…! Muzeul Județean nu manifestă nici un interes pentru conservarea acestor pietre, ei fac expoziții de lego și trenulețe electrice…! Cineva mi-a spus cu cinism: este o afacere între sași, ei își distrug singuri mormintele. Păi care sași, că numai unul face trafic acolo sub pretextul de cimitir privat. În mod normal, întregul cimitir ar trebui să aibă statut de monument istoric și să nu mai fie îngropat nimeni acolo…! Toate mormintele vechi ar trebui să fie clasificate în patrimoniu și protejate, nu lăsate să se distrugă. Iar pietrele foarte importante – duse la muzeu și făurită o replică a lor, în cimitir. Se fărâmițează, și nici măcar nu le-a fotografiat cineva în ultimii ani, ca să existe o arhivă. Băieții de la Patrimoniu își beau liniștiți cafelele. Acum cuiva i-a venit ideea să înceapă să taie arborii care conferă o frumusețe aparte acestui cimitir. Arbori zdraveni, conifere…

Ok, știm deja că este o plăcere a primarului nostru să decimeze arbori. Acum i-a venit cheful și preotului Johann Krauss…? Dar cât vom mai suporta să-și facă ei micile lor afaceri de sezon cu camioane de arbori tăiați? Vor spune că au aprobare, că nu știu când s-o fi prăbușit un arbore în cimitir. Dar mutilează totul. Arborii tăiați sunt zdraveni. Acest cimitir aparține orașului și comunității, nu este numai evanghelic sau privat, iar domnul Johann Kraus parcă ar fi un soi de „blestemul pământului, blestemul iubirii”. Și, ca să parafrazez toată afacerea cu o formulă a lui Noica, adaptând-o la caz – F…tu-i mama ei de netrebnicie românească și săsească!

Preotul Johann Krauss a precizat pentru Bistrițeanul.ro că Parohia Evanghelică a depus o cerere la Primăria Bistrița, pentru a tăia copacii respectivi: „În niciun caz nu s-au tăiat copacii pentru a face loc altor morminte! Ar fi trebuit atunci să scoatem și rădăcinile copacilor, însă acestea sunt infiltrate pe sub morminte și atunci ar fi fost deteriorate. Am primit aprobarea să tăiem acei copaci pentru că reprezentau un pericol și riscau să se prăbușească peste mormintele din zonă…”, a precizat preotul paroh Johann Krauss, adăugând că este exclusă varianta de a transforma cimitirul evanghelic în obiectiv turistic.

Nu avem de gând să transformăm cimitirul într-un obiectiv turistic. Și în cimitirul Bellu se fac în continuare înmormântări, iar în cimitirul evanghelic din Bistrița există încă locuri libere. În calitate de proprietar, Parohia Evanghelică C.A concesionează mormintele pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii acestui termen. Le acordăm, de asemenea, o perioadă de grație de 3 ani după care, dacă se depășește această perioadă, avem dreptul să refolosim locul respectiv. Nu se scot osemintele din mormânt, nu se aruncă pe aiurea, ci doar se refolosește locul. Nu putem să reparăm și să întreținem mormintele pe cheltuiala noastră, pentru că în acest caz – taxele și costurile acolo ar fi cu totul altele. Îi rugăm pe aparținători și le transmitem periodic să aibă grijă de morminte și să le păstreze într-o stare adecvată… În rest, oricine are de pus întrebări, este liber să ne caute, suntem deschiși dialogului și suntem pregătiți să oferim toate răspunsurile necesare…”, a mai spus preotul Johann Dieter Krauss.

768 de monumente din Bistrița-Năsăud sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice constituită și actualizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, între care se regăsește și piatra funerară a lui Johann Hügel – monument de clasa B, din cimitirul evanghelic de pe strada G-ral Grigore Bălan nr. 2.

Alexandru Uiuiu, șeful Direcției Județene pentru Cultură, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că – la fel ca în cazul clădirilor sau a altor monumente de for public – și pietrele funerare pot fi clasate în conformitate cu Legea 422/2001, însă acest lucru se întâmplă „abia atunci când proprietarul sau aparținătorul depune un dosar la sediul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud de pe Strada G-ral Eremia Grigorescu, nr. 6. Acesta trebuie să conțină un CV al sculptorului sau realizatorului lucrării, o justificare pentru amplasare și o schiță, un memoriu tehnic care să justifice includerea sa în Lista Monumentelor Istorice”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...