„Poartă-ți, maică țară, zâmbetul pe umeri
Ține-ți, maică țară, fruntea sus, în lume!”
Camelia Florescu
În ziua de 8 noiembrie 2019, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, am avut onoarea și bucuria să-i avem ca oaspeți de seamă, în localitatea noastră, pe MICUL MARE PATRIOT, Tudor Limbean, însoțit de domnul col (r) dr. ing. Constantin Avădanei, președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2019”. Cei doi formează o echipă și transmit același mesaj, patriotic și profund, sincer și curat, din inima țării, Alba Iulia și Vințu de Sus, atât în țară, cât și în afara ei.
A fost o onoare și o bucurie să-i întâlnesc și să-i cunosc, la Viena, în iunie, 2019. Împreună cu domnul colonel(r) Constantin Avădanei, publicăm pe paginile online ale RTV Unirea-Austria, materiale despre Satul Românesc, atât cât a mai rămas. Poate, în povești va dăinui mai mult… Una, în plus, se poate adăuga, oricând.
De aceea,vizita la noi nu a fost deloc întâmplătoare. În Anul omagierii satului românesc tradițional, nu se putea ajunge la final, fără o sărbătoare de suflet a întregii comunități, în frunte cu școala și biserica, reprezentanți ai Primăriei, alături de întreaga comunitate, bucuroasă de venirea unor oaspeți de seamă, în localitate.
Întâlnirile de la Viena și Vidin, la Sărmașu de Mureș sau Alba Iulia, cu Tudor, „Micul Patriot” și cu domnul col(r) dr.ing. Constantin Avădanei, ca și publicarea și promovarea operei literare despre Satul Românesc, ne-au mijlocit acest proiect de parteneriat, gândit cu biserica – dar extins apoi la nivelul întregii comunități.
Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
S-a mai găsit un prilej, ca și atâtea altele, ce se pot construi, de câte ori dorim, pentru a îmbrăca costume populare, nu doar din cele aflate expuse la muzeu ci și din cele noi, sponsorizate de primăria comunei. Și azi, oficialitățile comunei ne-au fost alături, primind cum se cuvine pe distinșii oaspeți!
Dascăli, elevi și părinți am îmbrăcat costumul popular, cu tricolorul încins la brâu, am urcat pe scenă, am cântat, am făcut poze la muzeu și am pornit apoi spre biserică.
„Totdeauna, lucrul tău / Să-l începi cu Dumnezeu!”
Noi l-am continuat în biserică. Și azi, ca de multe ori, în cadrul parteneriatului nostru cu această instituție. Tudor Limbean a cântat pricesne și cântece patriotice, noi l-am însoțit, cântând și fluturând stegulețele tricolore.
„Să fluture sub soare, al nostru tricolor / Căci n-are asemănare, mărețul meu popor!”
Momentele de emoție au cuprins lumea din biserică. Rugăciunea a fost continuată prin cântec. Aici, ne-au primit cu drag, preotul paroh, Marius Crișan, părintele Ioan-Aurel Rus, părintele Vălean Radu și părintele ierodiacon Mina, de la Mânăstirea Parva.
„Ai grijă, Doamne Sfinte/ Că eu te rog mereu/ De mama și de tata/ Și de poporul meu/ Și iartă-mă, Iisuse, că las în grija Ta/ Pe tata și pe mama/ Și țărișoara mea!”.
Rădăcinile sufletului, precum al copacului sunt adânc înfipte în pământul în care a crescut.
Țara și neamul românesc înseamnă plaiul străbun, cu dorurile și doinele, cu bocirile și horele, cu tricolorul românesc.
Căci, tradiția populară, alături de istoria neamului și credința în Dumnezeu, ne definesc ca neam.
Mormintele eroilor căzuți la datorie trebuie îngrijite, nu doar de „Ziua Eroilor”.
În semn de prețuire față de eroii neamului românesc, oaspeții de la Alba Iulia au depus o coroană de flori la Monumentul din fața Școlii Gimnaziale din localitate.
Imnul și drapelul, costumul popular, priceasna și rugăciunea, toate au fost sărbătorite, la loc de cinste, într-o zi de sărbătoare religioasă, adunând glasuri de copii, emoții și bucurie, sub aceeași lozincă:
„COPILĂRIA UNEȘTE ROMÂNIA!”
Iar aceasta este mai mult decât o Poveste a Satului… Este o poveste vie, a satului românesc aflat în prag de perimare… doar dacă permitem acest lucru.
Vă mulțumim Tudor Limbean, Domnule Col (r) Constantin Avădanei, bunicii lui Tudor, Tudor Floarea, d-lui director Urian Cornel, preoților ce ne-au primit in biserică, oficialităților prezente și consătenilor noștri!
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în reușita unei astfel de sărbători a satului nostru!
O sărbătoare, altfel… Una de Suflet Românesc!
Și privește steagul tricolor!
……………………………………………………
Căci suntem din vița dacilor!”