Ne apropiem cu pași repezi de construcția heliportului la Spitalul Județean. Acesta ar fi al doilea heliport de terasă din țară. Deși sunt puține firme care pot să facă așa ceva, constructorul a fost deja desemnat, iar contractul este semnat. Managerul spitalului e sigur că lucrările vor fi gata înainte de termenul stabilit.
Contractul de lucrări pentru construcția heliportului de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița a fost semnat! Totul s-a întâmplat astăzi într-o conferință de presă la care au participat Emil Radu Moldovan – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany – managerul spitalului, Florin-Grigore Moldovan – administratorul public al județului și Marius Cojocaru – reprezentantul firmei desemnate câștigătoare.
În urma licitației au fost desemnate câștigătoare compania Grup Construcții EST SA din Iași ca lider de asociere și compania ABC Development Aviation SRL din București ca asociat. Valoarea contractului în urma licitației este de 1,5 milioane euro, sursa de finanțare fiind bugetul Consiliului Județean. Durata contractului este de 20 de luni, dintre care două luni proiectare și 18 luni lucările de execuție.
„Obiectul contractului constă în construcția heliportului care va fi situat pe terasa SJU Bistrița. Urmează să fie desfăcută toată învelitoarea, făcute izolările de rigoare, o anumită construcție pe o parte a heliportului și spațiile tehnice. Pe lângă construcția heliportului, vor mai fi amenajate o rampă de acces lift existent, o pasarelă pentru acces lift și spațiu tehnic, dar și un lift nou care va conecta Unitatea de Primiri Urgențe cu heliportul.”, a declarat Emil Radu Moldovan.
Marius Cojocaru – reprezentantul firmei desemnate câștigătoare, a spus că lucrările vor fi gata înainte ca termenul să expire, mai ales că interesul este încaseze banii. Totuși, iarna s-ar putea să pună constructorul în dificultate.
„Vreau să îl asigur pe domnul președinte (Emil Radu Moldovan n.r.) că nu va dura 20 de luni, nu pot da acum un termen exact pentru că nu știm cum va fi iarna și ar însemna să vorbesc în necunoștință de cauză. Interesul nostru este să terminăm cât mai repede, să fim pragmatici și să ne luăm și banii. Nu am nici o emoție că lucrarea nu va fi gata cel puțin la termen. În cei 17 ani de activitate ai firmei nu am ratat nici un obiectiv. Toate lucrările pe care le-am făcut au fost de calitate. Toți clienții cu care am avut colaborări ne recomandă mai departe ca fiind un bun colaborator. Faptele vor vorbi.”, a spus Marius Cojocaru.
Managerul spitalului este și el optimist că lucrările vor fi finalizate mult mai repede, iar dacă iarna nu va permite lucrări afară, înăuntru se va lucra intens.
„Cred că din acest moment CJ și-a îndeplinit în mare parte misiunea. De acum va fi preluată de aparatul tehnic al CJ și respectiv de constructor și vom avea grijă să îi oferim constructorului libere toate zonele de acces pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții optime și cât mai rapid pentru că și interesul nostru este pentru a le putea oferi cetățenilor un heliport funcțional cât mai repede. Eu sunt foarte optimist vizavi de finalizarea proiectului într-un termen mult mai scurt. Cred că chiar dacă nu vom putea desfășura lucrări fizice pe perioada iernii vom putea să facem partea de aprovizionare a echipamentelor și utilajelor necesare pentru dotarea și punerea lui în funcțiune, astfel încât imediat ce se pot efectua lucrări să începem să le desfășurăm cu rapiditate. Heliportul va fi în strânsă legătură cu serviciul de urgență.”, a explicat Gabriel Lazany.
Lucrările la construcția heliportului de la Spitalul Județean trebuiau să fie începute deja, dar la prima licitație nu s-a înscris nimeni, astfel că toate termenele au fost modificate. Președintele CJ a spus că este un moment de bucurie pentru județul nostru, mai ales că la SJU Bistrița au ajuns specialiști de renume, iar acest heliport va fi folosit și pentru preluarea altor bolnavi aflați în situații limită în alte spitale unde nu există specialiști sau unde nu există dotările necesare pentru ca ei să fie tratați.
Județul Bistrița-Năsăud va fi norocos fiindcă va fi deservit de două baze aeriene, cea existentă deja la Târgu Mureș și cea inaugurată astăzi la Jibou.
„Astăzi, la Jibou, se inaugurează baza care va deservi regiunea de Nord-Vest cu noul elicopter achiziționat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Aici avem un mic avantaj – SJU Bistrița este la intersecția celor două zone deservite de Mureș și Jibou. SJU Bistrița va fi deservit de ambele baze, și de elicopterul de la Mureș, și de elicopterul de la Jibou.”, a spus Emil Radu Moldovan.
Referitor la problema păsărilor care își fac veacul pe acoperișul spitalului, președintele CJ a spus în glumă că heliportul va fi construit pentru a speria ciorile.