Mai mare rușinea… Pagini din istoria glorioasă a Bistriței se transformă în ruine, în timp ce autoritățile pompează bani mulți în fântâni arteziene din plastic, fibră sau tablă…!
Se pompează bani cu nemiluita în fântâni arteziene din plastic sau obiective inutile, în timp ce adevăratele monumente istorice sunt complet ignorate și lăsate în paragină. Unul dintre ele este și zidul de incintă a cetății Bistriței de pe latura de nord-est a Pieței Unirii, în jurul bisericii de la Coroana.
„Din păcate mulți bistrițeni nu-i cunosc istoria și cu atât mai puțin vizitatorii sau turiștii, pentru că el nu se regăsește în nicio broșură turistică a orașului, nu e marcat și e în paragină”, a avertizat inginerul Teodor Mârza, consilier local PER, zilele trecute, când s-a discutat despre bugetul local și investițiile din 2019.
Consilierul a participat zilele trecute la dezbaterea publică privind bugetul Bistriței pe anul 2019. Spre surprinderea sa, la capitolul Investiții 2019, primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre cu totul altceva: cifrele prezentate de primar nu au avut de-a face cu cele care se regăsesc în proiectul de buget 2019 publicat înainte de dezbatere. „A vorbit despre sume care vor fi derulate pe parcursul mai multor ani, în cazul în care va mai fi Primar (el sau vreun coleg de-al său). Om vedea… mai e mult până departe. E păcat totuși că în loc să își vadă de serviciu, pare că e deja ba în campania pentru locale, ba cu gândul la lunga vacanță a pensionării politice; pe modelul un ochi la slanină și unul la faină…”, a remarcat Teodor Mârza.
Între altele, Teodor Mârza a propus restaurarea, conservarea și apoi luarea unor măsuri de punere în valoare a zidului de incintă a cetății Bistrița, obiectiv care se transformă, încet, în ruine…
Acest obiectiv face parte din lista monumentelor istorice a României, înregistrat la poziția BN-II-m-A-01479.01. „Bucăți din el sunt deja împrăștiate în parcarea blocului Romarta. E mare păcat că adevaratele monumente istorice sunt lăsate în paragină în timp ce se pompează bani mulți în fântâni arteziene din plastic, fibră sau tablă!”, a atras atenția consilierul Teodor Mârza.
Acesta a mai propus și montarea unor scări rulante cu două sensuri la pasajul de sub calea ferată de la autogara din Bistrița, precum și câte o rampă, pentru persoanele cu dizabilități, la ambele capete.
Rămâne de văzut ce se va hotărî joi, 18 aprilie, de la ora 10:00, când este programată dezbaterea celui mai important proiect de hotărâre al Consiliului Local Bistrița: proiectul de aprobare a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2019.