De aproape doi ani și jumătate, în fiecare zi de joi, la biblioteca din Bistrița își dau întâlnire cei mai pasionați jucători de scrabble din oraș. De la ora 17.00, sunt așteptați copiii, cel mai tânăr jucător având doar 8 ani. De la ora 18 se întâlnesc seniorii, unii pensionari, alții trecuți de prima tinerețe. Toți cuceriți de cel mai popular joc de cuvinte din lume.
Gabriela Molnar – sufletul clubului de scrabble VERBBIS și membru fondator, alături de poeta Adriana Barna – ne-a oferit câteva detalii despre începuturile clubului.
„Prima întâlnire a avut loc exact pe 26 mai 2022, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Ne-am invitat atunci prietenii și familiile. Noi știam jocul din familie, îl jucam cu toții pe la diverse evenimente, când era ziua cuiva, când veneau musafiri…
Cu ajutorul lui Florin Buhai, un om tare valoros și drag nouă, care mi-a fost și coleg de clasă, am pus pe picioare clubul VERBBIS. N-am știut unul despre celălalt că jucăm scrabble. El juca deja de la 17 ani. Pe atunci se făceau tot felul de concursuri prin corespondență.
Florin Buhai a devenit în mai multe rânduri campion național la diferite probe. A înființat, împreună cu Septimiu Crivei, clubul de scrabble „Universitatea Cluj”, fiind la facultate acolo. Este legitimat pe Cluj, iar când merge la competiții reprezintă Universitatea Cluj”, ne-a povestit Gabriela Molnar.
La Bistrița, Clubul VERBIS a apărut grație insistențelor poetei Adriana Barna.
„Jucam de ani de zile scrabble cu prietena mea, Adriana Barna. La început mă bătea de mă rupea. Dar mai târziu, am început s-o ajung din urmă, să-i ridic probleme și s-o înving… La un moment dat a început să insiste să merg la concurs, că sunt deja campioană.
Mai în glumă, mai în serios, am căutat pe Google concursuri scrabble în România. Am găsit și Federația de Scrabble, și o grămadă de concursuri, dar și ceva Campionat național de scrabble la Botoșani. Le-am scris celor de la Federație, iar vicepreședintele federației, domnul Cătălin Eugen Caba, spre surprinderea mea, mi-a răspuns imediat. Ne-a oferit un loc, o legitimație în clubul Preventis Iași, mie și Adrianei Barna”, a rememorat Gabriela Molnar.
Așa a ajuns să participe la Botoșani, în 2020, la Campionatul de scrabble, alături de Adriana Barna. „I-am descoperit acolo pe cei mai buni jucători de scrabble, care jucau de 30-40 de ani! S-au mirat cum de venim din Bistrița, dar reprezentăm totuși un club din Iași… De atunci ne-am dorit să existe un club și în Bistrița…”, a mărturisit Gabriela Molnar.
Vreo doi ani, cele două pasionate de scrabble din Bistrița au căutat sprijin și spațiu potrivit pentru club.
„În final, directorul Bibliotecii George Coșbuc, domnul Ioan Pintea, s-a arătat foarte deschis și ne-a oferit o sală în care să jucăm, dar și materialele și jocurile de scrabble necesare. Am organizat până acum și două mici campionate, la un an și la doi ani de la înființare… Vrem să devină o tradiție, în fiecare an. Deocamdată doar cu participare locală. Dar sperăm să ajungem și la nivel național”, ne-a mai povestit Gabriela Molnar.
Scrabble este cel mai popular joc de cuvinte din lume care dezvoltă creativitatea, atenția, perspicacitatea, memoria, spiritul de echipă, abilitățile de colaborare, asociere și îndemânare.
Participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15×15 pătrățele. Cuvintele se pot forma pe orizontală sau pe verticală, precum la cuvinte încrucișate. Punctajul obținut este mai mare atunci când literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau când sunt plasate pe pătrățele divers colorate, care oferă bonificații.
Cuvintele sunt valide doar dacă corespund dicționarelor acceptate oficial.
În România, istoria jocului de scrabble începe în februarie 1982, atunci când inginerii Șerban Teodoru și Ioan Comănescu adaptează jocul pentru limba română.
Ei au publicat în revista Știință și Tehnică, timp de aproape doi ani, o serie de articole de inițiere propunând spre rezolvare o serie de teme clasice sau originale. În același an, a apărut o pagină de scrabble în revista Flacăra-Rebus. Pagină a devenit, pe tot parcursul anilor ’80, centrul mișcării de scrabble din România.
În 1987 jocul de scrabble este recunoscut oficial în România ca disciplină sportivă. A fost constituită Comisia de Șah Electronic și Jocuri Logice – care cuprindea și Secția de Scrabble – în cadrul Federației Române de Șah. Această asociere a facilitat în 26 ianuarie 1990, înființarea Federației Române de Scrabble în cadrul Ministerului Sportului.
Foto @ Clubul de scrabble VERBBIS Bistrița / Biblioteca Județeană G Coșbuc