-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO. Răbdare și perseverență: Iosif Ciunterei își vede visul împlinit! Satul de cânepă iese la lumină

Totul a început în urmă cu trei ani de zile, când Iosif Ciunterei originar din Feldru și în prezent masterand la Etnografie, în Cluj, a cultivat o suprafață de trei ari de cânepă. A reușit acolo să facă un material etnografic, dar datorită  conjuncturilor de la vremea respectivă, proiectul nu a ieșit exact așa cum și-ar fi  dorit…

Am fost nevoit să citesc legislația cu mare atenție și să bat pe la anumite uși ale statului, pentru a obține autorizațiile necesare. Dar, într-un final, am obținut autorizația după 2-3 săptămâni, apoi am început să adun actele necesare. Și iată că, încet-încet am ajuns și la etapa de cultivare a cânepii…”, ne-a mărturisit Iosif Ciunterei.

Despre primele sale încercări, despre lupta cu sistemul și autoritățile statului pentru a obține aprobarea de a cultiva cânepa (considerată periculoasă de autorități din cauza asocierii cu canabisul, un drog interzis prin lege) puteți reciti accesând linkurile de mai jos:

Un bistrițean și-a pus în cap să refacă țesăturile folosite de bunicii noștri acum 100 de ani. DIICOT-ul e cu ochii pe el

Iosif Ciunterei a venit de la Ministerul Agriculturii cu… promisiuni. „Legalizarea” cânepii, o chestiune complicată

Iosif a reușit să planteze primele semințe de cânepă! A făcut-o ca acum un secol, îmbrăcat în straie populare

Datorită lui Iosif Ciunterei și a perseverenței sale, cânepa se cultivă din nou în comuna Rodna după regulile tradiționale ale strămoșilor: „Prima etapă este cea a semănatului. Următoarea, bineînțeles culesul, după care cânepa se lasă la uscat, să se așeze, cum spun bătrânii. Pe urmă vine spălatul și băgatul în topilă; apoi răgilatul, herșelatul, torsul… Iar până la țesut sunt alte etape de alegere, ca într-un final să urmeze țesutul…

Nu a fost ușor să învingă sistemul, însă tânărul etnolog s-a bucurat din plin de susținerea din partea oamenilor din Rodna și a primarului. Îl ajută, de asemenea,  cameramanii de la Alba și familia Simili. Totul va culmina în proiectul cinematografic „Satul de cânepă” în care Iosif va documenta întreaga poveste:

Filmul care va ieși anul acesta se bazează pe o poveste din cartea Datoria de om scrisă de Alexandru Uiuiu, unde am găsit un subcapitol intitulat „Satul de cânepă”. Mi-a plăcut atât de mult, încât am decis să numesc și filmul meu la fel. Ca să nu devină plictisitor pentru public, adică să nu fie o simplă narare pe niște imagini, am intercalat între imagini o hore a cânepii, pe care am găsit-o în satul Budurleni din județul Bistrița-Năsăud acum doi ani și care datează de pe vremea primului război mondial. Am modificat-o și am adaptat-o situației noastre și împreună cu Alina Ceuca, am înregistrat horea respectivă, iar povestea din film va fi intercalată cu această piesă muzicală emoționantă. Momentan, am ajuns la stadiul de cultivare; apoi urmează să fie lăsată aproximativ două săptămâni să se usuce, după care va fi băgată în apă la topit, unde o să stea iar două săptămâni, până când se va desprinde fibra de pe partea lemnoasă. Pe urmă va fi uscată. Următoarele etape sunt: partea de melințat, răgilat, tors, țesut – până la cămașă. Intenționăm să filmăm toate aceste etape; din păcate, în film nu le vom putea cuprinde foarte detaliat, cu toate că din punct de vedere etnologic așa ar fi normal, să surprind în amănunt fiecare etapă. Eu intenționez ca filmul să aibă o durată cuprinsă între 25-30 de minute, pentru că altfel devine plictisitor și lumea trebuie captată…”, conchide Iosif Ciunterei, care a ales drept protagoniști localnici din Rodna.

Tot aici va avea loc și lansarea filmului documentar realizat de tânărul etnolog care arhivează, astfel, una dintre tradițiile seculare ale poporului român – o tradiție din păcate ignorată de oamenii din ziua de azi. Însă pentru a ne păstra identitatea, este nevoie de astfel de proiecte ce presupun nu doar curaj, ci și răbdare și perseverență…

Gina Bontaș

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: