Zeci de taximetriști s-au prezentat azi în fața Prefecturii Bistrița, în semn de solidaritate față de colegii din întreaga țară. Aceștia au protestat împotriva unui pericol care-i paște. Și și-au exprimat nemulțumirile care le au, pe plan local.
Taximetriștii din întreaga țară protestează în aceste zile împotriva unui „dușman” care le afectează afacerile și veniturile. Deși se găsește doar în puține locuri, taximetriștii se simt amenințați de Uber.
Tocmai de aceea, astăzi, la Bistrița, taximetriștii au protestat în speranța că acest „fenomen” nu va ajunge și în județul nostru. Deși inițial era vorba ca 150 de taximetriști să participe, numărul s-a redus la 50, pentru a nu bloca integral traficul în zona Prefecturii.
„Protestăm ca să nu ajungă și aici, cum a ajuns în alte județe, chestia asta cu Uber. Vrem să nu intre aici, peste noi. Ei sunt ilegali. O mașină de taxi este dotată cu standardele care sunt acum, sunt cheltuieli, tot la șase luni facem verificări tehnice. Apoi avem ceas de marcat, cotizăm la stat, plătim parcările la Primărie. Deci noi avem cheltuieli multe și ei, pe de-o parte, nu au cheltuieli deloc”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Alin.
Taximetriștii bistrițeni spun că la noi în județ nu au încă probleme, dar se pregătesc din timp să lupte cu acest fenomen. Tocmai de aceea au ieșit la protest, ca să poată să stea liniștiți, mai târziu.
Pentru a răspunde nevoilor clienților lor, și a face totul mai ușor, firmele de taxi au acum și aplicații care ușurează tot procesul. Clienții nu mai sunt nevoiți să sune, ci doar să intre pe aplicație și să solicite de acolo o mașină. Iar cel mai apropiat taximetru preia comanda. Aplicația are un mai mare succes în special printre tineri, dar taximetriștii cred că bistrițeni se vor învăța încet, încet, să o folosească.
Cei prezenți la protest au profitat de ocazie pentru a-și exprima și nemulțumirile pe plan local.
„Sunt străzi ce au interzis altor mașini. Străzi private, unde au acces doar riveranii. Ori dacă eu duc clientul, când mă întorc, polițiștii mă amendează. Sau mergem în anumite parcări și stăm să așteptăm clientul. Și vin polițiștii și ne amendează. Avem chiar un caz pe rol, în care un coleg a fost amendat de polițiști. Și încercăm să câștigăm. Pentru că el a dus un client. Nu e normal să ne amendeze. Sau Poliția Locală să ne oprească în astfel de situații”, au spus taximetriștii.
Cinci dintre ei au mers în audiență la prefect, iar apoi e programată o întâlnire cu reprezentanții Poliției Locale.
În Bistrița sunt 350 de mașini de taxi și 380 de taximetriști.