În premieră, la castrul roman de la Orheiu Bistriței s-au efectuat cercetări non-invazive de geofizică și georadar. A fost cercetată latura vestică a castrului și zona zona vicus-ului roman. Rezultate spectaculoase, la castrul de la Ilișua/Arcobara…
Arheologii Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au participat recent la primele cercetări arheologice care au avut loc în castrele romane de la Ilișua și Orheiu Bistriței, după ce acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Cercetările au fost realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.
„Cercetările s-au desfășurat în cadrul Programului Național Limes. Au fost efectuate o serie de cercetări non-invazive care au constat – pentru castrul de la Ilișua/Arcobara într-o serie de fotografii aeriene și cercetări geofizice în zonele de lângă castru, în perimetrul așezării civile”, au precizat arheologii Muzeului din Bistrița.
Rezultatele s-au dovedit extrem de spectaculoase.
La castrul roman de la Orheiu Bistriței în premieră s-au efectuat cercetări non-invazive de geofizică și georadar pe latura vestică a castrului și în zona vicus-ului roman”, au transmis cei de la Muzeul din Bistrița.
daca se descopera un coif ca acela furat din Olanda mai putem vorbi de ceva SPECTACULOS.
Păi acuma asta se căută, un coif mai mândru ca ălalalt.