1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Poveşti incredibile din vremurile în care şi calul primea pensie…!

Impresionantă expoziţie de minerale, fosile şi geme la Muzeul Judeţean: aici a fost inaugurat ieri Salonul de minerale, fosile şi geme – eveniment care aniversează 25 de ani de la prima ediţie.

Expoziţia cu vânzare este deschisă încă de ieri, în incinta Muzeului Judeţean Bistriţa. Alături de colecțiile de minerale, pietre semiprețioase și ornamentale, aici aveţi ocazia să admiraţi şi câteva eşantioane de „flori de mină” și minerale brute din România și din străinătate, fosile din diverse ere geologice sau lemn fosilizat.

Colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile, geme și roci din Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, Târgu-Mureș, Bistriţa şi Sîngeorz-Băi vă aşteaptă azi şi mâine, între orele 10:00 – 20:00 – cu o mulţime de minunăţii.

Aveţi ocazia să aflaţi şi câteva poveşti uimitoare, cum este cea a inginerului miner Ştefan Strim, din Baia Mare: „Cum s-au închis minele, a trebuit să ne reprofilăm şi noi… Nu prea ai ce să faci cu studiile în minerit acum. Aşa că am ales să aducem tot felul de pietre semipreţioase de prin munţi, de pe văile şi minele părăsite… Le expunem spre vânzare sau le facem cadou, cum am făcut şi acum cadou Muzeului Judeţean din Bistriţa –  un agat găsit de mine pe Valea Roşie, la Mina Calului… Se numeşte Mina Calului pentru că acolo era o galerie de coastă unde se extrăgea minereu cu calul… S-a închis acum vreo 60 de ani galeria aceea. Dar atunci când funcţiona, în momentul în care calul îmbătrânea – era şi el trimis în pensie şi primea bani.

Era dat practic în grija unui miner care trebuia să aibă grijă de cal şi care primea de la poştaş indemnizaţia pentru calul respectiv. Medicul veterinar îl vizita frecvent ca să verifice dacă are calul fân, dacă e scos la păscut şi ţinut în condiţii bune. Dacă nu, calul era luat şi dat în grija altui miner, care primea apoi pensia calului…”, ne-a mai povestit amuzat  Ştefan Strim.

Sunt multe alte asemenea poveşti minereşti adevărate – admite Ștefan Strim, care îi aşteaptă şi pe copii cu multe cutiuţe pline de roci mici, incredibil de spectaculoase: „Este o ocazie unică pentru ei să-şi facă o mică colecţie, dacă sunt pasionaţi de aşa ceva… Sunt la preţuri modice, pentru ca orice copil să-şi poată face o mini-colecţie… Am aici agat, calcopirită de la Baia Sprie, jasp de la Firiza, ametist de pe Valea Roşie, tot de la Mina Calului, rodocrozit – piatra dragostei, cuarţ…”, a mai explicat Ştefan Strim.

Şi prof. dr. Ioan Chintăuan – iniţiatorul Salonului de Minerale – poate fi întâlnit la Muzeul Judeţean cu câteva exponate rare: coliere africane, scoici uriaşe, un cocoş galic, un cristal Swarowski, un elefant realizat care conţine 7 minerale-pietre preţioase încrustate în sine.

„Îmi amintesc de prima ediţie… Am organizat-o acum 25 de ani cu o strângere de inimă, pentru că nu eram sigur că vor veni expozanţii… Am avut atunci parte şi de un mic conflict pentru că am invitat la expoziţia de minerale şi niște ţigani care au lucrat la mină ca vagonetari sau muncitori. Veniseră cu nişte eşantioane mari şi frumoase, nu erau nici murdari, nici obraznici, de ce să nu-i primesc? I-am primit alături de cei care făceau parte din Asociaţia mineralogilor şi paleontologilor amatori din România, erau acolo şi geologi titraţi şi specialişti… şi-au dat seama foarte repede că este în avantajul lor, pentru că puteau să facă schimb, să cumpere diverse exemplare de la ei. Ţiganii nu erau specialişti, dar alegeau la întâmplare după frumuseţe şi mărime. Uneori nimereau exemplare şi specii de minerale rare, impresionante şi spectaculoase…”, şi-a amintit dr. Ioan Chintăuan.

Medalioane, brăţări, pandantive, coliere, cercei, inele, broșe, semne de carte – realizate din peste 60 de tipuri de minerale, provenite de pe aproape toate continentele – vă stau la dispoziţie astăzi, până la ora 20.00, dar şi duminică, între orele 10.00 – 20.00.

Manifestarea de tradiție a muzeului bistrițean a cuprins și conferinţa cu titlul Șase ani geolog în Chile, susținută de geologul Oscar Edelstein din Baia-Mare.

Coordonatorul de proiect este cercetătorul ştiinţific dr. ing. Marius Horga.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...