Nu doar că este un tânăr preot în parohia ortodoxă Visuia, dar se ocupă și de poezii. La cei aproape 27 de ani, preotul Călin Pop și-a lansat recent cel de-al șaselea volum de versuri.
„În sângele meu e primăvară” se intitulează volumul publicat de Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, anul trecut. A fost lansat recent la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, în prezența unui public numeros.
Autor este tânărul preot Călin Pop care ne impresiona de Bobotează, când a luat la pas ulițele pline de noroi, pentru a-și binecuvânta credincioșii:
„Într-o vreme în care ne temem de lucrurile care pot să umble prin sângele nostru – cipuri, anticorpi, viruși și vaccinuri – părintele Călin Pop se declară purtător de primăvară!
Poezia părintelui este una de tip arhetipal. Se raportează la niște tipare recognoscibile în sfera cunoașterii teologale, pe care le replică în lirica sa. Face parte din marea familie lirică a poeților mistici, a poeților teologali. Pornește cu curaj înainte, navighează pe oceanul literelor, al sunetelor, al eufemismului.
Caută cuvinte fără să se cramponeze de necesitatea unei eufonii, pe care părintele o mărturisește undeva…
Părinte, nu căutați rima cu orice preț, nu căutați eufonia, căutați să exprimați simplu ceea ce vă traversează structura sufletească. Și asta este miraculos!”, a mărturisit preotul Crin Triandafil Theodorescu.
Volumul de poezii semnat de preotul Călin Pop a fost publicat de Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca anul trecut.
Cartea beneficiază de o prefață semnată de pr. Crin-Triandafil Teodorescu și de un cuvânt înainte al episcopului vicar Benedict Bistrițeanul.
Amfitrionul manifestării a fost Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Ioan Pintea a vorbit despre importanța atingerii de către poeți a unui stil propriu.
„Citind cartea părintelui Călin, am dat peste un vers care, după părerea mea, vorbește câte ceva despre stilul poetic al părintelui. Aici eu văd multă poezie și, dacă merge pe calea aceasta, o să fie o voce. Iată ce scrie părintele într-o poezie: Eu cred că Dumnezeu citește poezie.
Mi-a plăcut foarte mult asta! M-am întrebat când citește Dumnezeu poezie? Omul care citește poezie este un om sensibilizat, este un om pregătit de orice încercare, un om care citește poezia este un alt fel de om. Și dacă Dumnezeu citește poezie, devine un Dumnezeu iubitor, un Dumnezeu îngăduitor… este foarte frumos versul acesta!” a spus pr. Ioan Pintea.
Scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian a relevat pregnanta amprentă creștină din poezia preotului Călin Pop.
„Eu mă regăsesc în părintele Călin Pop pentru că este asumat în ceea ce face, în poezia aceasta cu o latură creștină. Preotul are o misiune specială, este slujitor al Cuvântului toată viața pentru că are acest har de la Bunul Dumnezeu. Și până la urmă, important este cum transmite acest har spre credincioși”, a afirmat Menuț Maximinian. Jurnalistul a lecturat și câteva poezii din volumul lansat.
La eveniment a participat și preotul protopop Dragoș Cristian. „Mă bucur foarte mult pentru această dublă dimensiune pe care părintele Călin o pune în slujba lui Dumnezeu!” a punctat preotul.
„Această întâlnire a noastră a fost un prilej de profundă înălțare sufletească!”, a mărturisit la final autorul – preotul Călin Pop. Tânărul a fost felicitat și de enoriași ai săi din Visuia, în numele cărora a vorbit prof. Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic Bistrița.
La final, preotul Călin Pop a acordat autografe pe volumul de poezie lansat. Volumul poate fi consultat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
Foto @ www.bjbn.ro
UE ultima poza face toți banii. Atenție la domnișoară cu rochiță neagra cu flori galbene.