-3 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

FOTO: Picnic regal – în amintirea celor care ne-au ajutat să fim acum împreună…

Un adevărat și savuros picnic regal a fost organizat ieri seară, la Casa Argintarului de pe Dornei, unde simpatizanți ai monarhiei sau membri ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni au închinat o cupă de vin și un pahar de vinars în amintirea celor care „ne-au ajutat să fim acum împreună… ”

Bomboane, prăjituri de casă, pâine coaptă, salate, salam crud și alte bunătăți care compun un bufet rece stropit cu vin roșu sau ginars – au fost frumos aranjte ieri după-amiază într-una din sălile Casei Argintarului, acolo unde monarhiștii din Bistrița și-au dat întâlnire pentru a sărbători ziua monarhiei. Fiecare participant a adus de-acasă, în coșuri de lemn, ce a avut mai bun, astfel încât să contribuie cu cât de puțin la atmosfera caldă și prietenoasă din final…

Monarhia română și Marea Unire s-a intitulat evenimentul desfășurat ieri, la Casa Argintarului, unde profesoara Simona Simionca a susținut o scurtă prezentare a semnificației zilei de 10 Mai în istoria României, în timp ce colonelul în rezervă Ioan Șeu a povestit despre contribuția bistrițenilor și a năsăudenilor la Marea Unire din 1918.

A fost lansat, cu acest prilej și un volum de poezii – „Miozotis” – despre care autorul, Liviu Simion Pop a subliniat că reprezintă „un omagiu adus marelui eveniment care să reflecte recunoștința și respectul față de cei ce au luptat și au murit pentru traducerea în faptă a marelui ideal național: de a fi toți românii împreună, indiferent de starea socială, apartenența politică sau convingerile religioase…

Este o mare sărbătoare pentru noi, dar în același timp comemorăm jertfa eroilor care și-au dat viața în timpul Războiului de Independență, în timpul celor două războaie mondiale, la fel cum îi comemorăm și pe deținuții care s-au sacrificat în închisorile comuniste… Am celebrat 10 Mai în tot județul: eu împreună cu profesorul Totir și cu Petre Săsărman, am fost la Beclean, unde ni s-a alăturat și primarul Nicu Moldovan și alți colegi monarhiști din zonă pentru a depune o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand… Ne-am gândit astfel la memoria celui care a fost unul dintre artizanii marii Uniri. Un alt grup s-a deplasat la Năsăud unde, împreună cu profesorul Seni și membri ai Astra Năsăud au depus flori și coroane la statuia Regelui Ferdinand din Năsăud…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro doctorul Marius Pop, președintele Clubului Monarhiștilor Bistrițeni, amintind că un moment comemorativ s-a desfășurat și la monumentul dedicat foștilor deținuți politici de la Lamă.

Ne-am gândit la complexa semnificație a zilei de 10 mai, dar și la eroismul cu care cei care s-au opus regimului comunist au fost omorâți, schingiuiți, torturați în timp ce alții au fost deportați sau închiși – am ținut un moment de reculegere în amintirea lor… Am vrut să marcăm cumva de asemenea rolul esențial al monarhiei în devenirea poporului nostru și împlinirea unui vis de aur – independența statului și ulterior Unirea cea Mare… Aceste două deziderate istorice s-au împlinit sub Monarhia din România. Trebuie să recunoaștem, pentru că acesta este adevărul… Trebuie să-i cinstim pe cei care ne-au ajutat să fim acum împreună…” a mai precizat Marius Pop.

*****

Alegerea prinţului prusac Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (sprijinită de Napoleon al III-lea al Franţei, dar ignorată de Imperiul Habsburgic şi cel Otoman) avea să fie un pas decisiv în înfăptuirea Unirii din 1918, susțin istoricii. Pe 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. Tot pe 10 mai – în 1877 – Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din 1877-1878, beneficiind de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.

În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881,  Principele Carol a fost încoronat rege al României. Între anii 1866 și 1947 – ziua de 10 mai a fost proclamată drept Ziua Naţională a României.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.