Profesori și elevi din Bistrița și-au dat întâlnire astăzi la terasa Vama Veche din Bistrița, organizând aici un inedit picnic prin care să atragă atenția asupra unui loc abandonat pe nedrept de autorități și de bistrițeni: râul Bistrița, cu falezele sale acum îngropate în praf și buruieni, care ar putea deveni cu adevărat o atracție turistică importantă.
ONG Fest s-a încheiat astăzi, la terasa Vama Veche, unde organizatorii (Asociația „Armonia” Bistrița) i-au invitat pe bistrițenii interesați la un Picnic pe vale – o întâlnire cordială și o masă a bunei vecinățăți între bistrițenii care locuiesc de-a lungul cursului râului Bistrița, dar și o dezbatere referitoare la nevoile de amenajare a cursului râului Bistrița – sub genericul „Discover the river”.
Inițiativa a apărut în rândurile voluntarilor din asociație încă de acum doi ani, ea fiind supusă și acum două luni atenției publicului din oraș:
Cum v-ar plăcea să arate râul Bistrița…? Se caută idei de amenajare
Inițiative ar trebui să apară de jos în sus, de la cetățenii care nu ar trebui să tot aștepte să vină totul de la stat sau primărie sau Guvern – consideră Claudiu Șular, președintele executiv al Asociației „Armonia” Bistrița. „Secole la rândul, dacă era de curățat un șanț, inițiativa pornea de la omul de lângă șanț, dacă era de reparat un pod – săreau să-l repare cei care îl foloseau efectiv… Poate n-ar strica să revenim la asemenea obiceiuri care funcționau până la venirea comunismului care ne-a bulversat puțin și ne-a cam atrofiat spiritul civic. Acum suntem obișnuiți să așteptăm să vină rezolvările din alte părți…”, a mai spus Claudiu Șular.
Ideea cu Picnicul de pe Vale vrea să atragă atenția asupra unui fapt: râul Bistrița ar merita mai multă importanță. „Avem câteva locuri de interes în oraș – pietonalul, Schullerwaldul, Biserica Evanghelică, parcul central – dar pe lângă acestea mai există și altele, la fel de frumoase, care merită puse în valoare. Peste tot râurile care traversează o localitate au un rol important în comunitate. La noi totul pare abandonat aici: râul, malurile lui, faleza acestuia care ar putea fi amenajată cu piste de biciclete, cu alei de promenadă… Ne-am gândit la acest picnic ca la un eveniment de relaxare, prin care să atragem atenția asupra acestui loc…”, a subliniat președintele executiv al Asociației „Armonia”.
„Am venit pentru a participa și noi la acest Picnic de pe Vale: facem grătare, ne jucăm și petrecem mai mult timp împreună în natură… Suntem mai mulți prieteni de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, de la secțiile de Științele Naturii și Științe Sociale. În centrul evenimentului ar fi amenajarea râului Bistrița: nouă ne-ar plăcea să existe mult mai multe coșuri de gunoi ca să nu fie aruncate mizeriile în apă, să existe niște bănci pe marginea râului ca să ne putem odihni și să ne relaxăm privind râul. Este o zonă foarte frumoasă, sunt convinsă că s-ar anima și ar fi frecventată de bistrițeni dacă ar fi un pic mai îngrijită…”, ne-a explicat Mara Hanțiu, în vârstă de 15 ani.
Evenimentul a făcut parte din programul propus de ONG Fest – un festival inițiat anul trecut de Asociația „Armonia” și elevii Colegiului „Liviu Rebreanu”, care și-au dorit să valorifice într-un fel arcadele Sugăletelor – spațiul comercial al Bistriței vechi, unde se ținea pe vremuri târgul și se întâlneau negustorii cu bistrițenii, schimbând produse și povești… „Noi am visat un spațiu în care să se întâlnească ideile comunității. Nu ne-am propus ceva de anvergură, am vrut mai mult să testăm reacțiile și ideile comunității, ale ONG-urilor din oraș… Nu e neapărat originală ideea, se întâmplă asemenea festivaluri și în marile orașe ale țării”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro Claudiu Șular, președintele executiv al Asociației „Armonia” Bistrița, inițiatoarea festivalului.