Un producător de furaje din județ rămâne pentru al cincilea an consecutiv fără roadele de pe o cultură de floarea soarelui din Blăjenii de Sus. De vină pentru distrugerea culturii sunt mistreții, care revin an de an și iau masa în grădinile oamenilor.
Un agricultor și producător de furaje a rămas fără floarea soarelui de pe două hectare, anul acesta, din cauza mistreților. Culmea, este al cincilea an consecutiv când animalele sălbatice iau masa în culturile sale din Blăjenii de Sus.
„Nu se mai tem. Avem investiție în floarea soarelui pe două hectare de 5.000 de lei, cam așa. Noi suntem producători de furaje, avem circuit închis. Investim și nu scoatem nimic. De 5 ani de zile tot facem plângeri și nu m-au despăgubit deloc, tot pe noi ne scot vinovați. Noi lucrăm mult terenul, avem în jur de 100 de hectare, dar în zona Blăjenilor de Sus mă retrag”, explică păgubitul Telcean Ioan Stelian.
Porcii mistreți au dat iama în grădinile oamenilor din Blăjenii de Sus, Caila, dar și din Șieu. Pentru a se lua măsuri este necesară o comisie formată din specialiști și o vizită în teren. Abia după se apelează la fondurile de vânătoare din zonă care să alunge animalele sau să direcționeze acțiunile de vânătoare în zonele afectate.
De multe ori oamenii nu sunt despăgubiți, pentru că, spun reprezentanții Gărzii Forestiere, nu îndeplinesc condițiile impuse de lege. Una dintre condiții se referă la îngrădirea terenurilor.
Pagubele produse la nivel de județ sunt foarte mari, lucru recunoscut și de șeful Serviciului Garda Forestieră Bistrița-Năsăud, Daniel Pop:
„Din păcate avem foarte multe pagube la nivelul județului. Media ajunge la peste 150 de solicitări pe an. Pagubele de ordinul 400.000-500.000 de lei pe an. În foarte puține cazuri s-au aprobat despăgubiri proprietarilor, pentru că nu și-au îndeplinit îndatoririle”.