„Ne-am gândit să ridicăm un panou memorial în cinstea scriitorilor, istoricilor și artiștilor care au trăit în Bistrița și au oferit un prestigiu cultural important orașului, dar și județului Bistrița-Năsăud”, a motivat Ioan Pintea.
Managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița, alături de preotul George Cira, prietenii și apropiații scriitorilor plecați la cele veșnice au participat la o scurtă slujbă religioasă în cimitirul de pe Tărpiului. Aici a fost dezvelit un panou comemorativ.
„Deocamdată am amplasat acest panou memorial în cimitirul de pe Tărpiului, lângă mormântul lui Matei Eminescu. Semnificăm cumva și mormântul, pentru că mulți nu știu exact unde este înmormântat fratele poetului Mihai Eminescu”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene.
Ioan Pintea speră să reușească în viitor să realizeze și o hartă a cimitirului. Aici ar urma să fie marcate locurile de veci ale personalităților.
Și în cimitirul evanghelic de lângă Domus va fi amplasat un panou memorial, pentru că și acolo sunt înmormântați scriitori importanți ai orașului. Este vorba despre Lucian Valea, Tit Liviu Pop sau Ion Ilieși.
„Sper că nu am omis pe nimeni. Am încercat să dăm telefoane, să ne interesăm, să cuprindem pe toată lumea. Dar și dacă ne-a scăpat ceva, panoul se poate reface și completa. Ne-am gândit că e potrivit să facem acest gest de comemorare acum, înainte de Învierea Domnului Iisus Hristos. Fiecare sâmbătă din Postul Mare al Paștelui este dedicată celor plecați dintre noi”, a mai spus Ioan Pintea. Panoul cuprinde un vers din creația eminesciană (Viața noastră e viața spumei… din poemul Eterna Pace), dar și un verset din Psalmul 22:
„Căci și de voi umbla în mijlocul morții, nu mă voi teme de rău, căci Tu cu mine ești…”