Un pistol din al Doilea Război Mondial şi câteva grenade au fost descoperite ieri la intrarea în Bistriţa! Şi în Pădurea Codrişor detectoriştii autorizaţi au găsit muniţie în stare activă!
Au fost câteva zile pline de surprinzătoare descoperiri pentru pasionaţii de detectoare!
Ieri, la intrarea în oraş, la doar câţiva metri de primele case, detectoristul autorizat Dan Ioan Abrudan a descoperit muniţie din perioada celui celui de-al Doilea Război Mondial.
Echipa pirotehnică de la ISU Bistrița-Năsăud (plt. maj. Lucian Florin Păcurariu şi sg. maj.Florinel Ureche) au înlăturat pericolul, cercetând zona şi ridicând muniţia – după cum precizează Holland.ro.
A fost vorba despre o grenadă ofensivă, o grenadă defensivă şi un capac focos. Corpul de pistol a fost preluat de cei de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Tot zilele trecute, în pădurea Codrişor, alţi detectorişti de metale au avut parte de câteva descoperiri notabile.
Gábor József Vásárhelyi din Negrileşti (BN) şi Jeno Zomorai din Dej (CJ), ambii pasionaţi detectorişti autorizaţi, au găsit un proiectil de 37 mm şi o grenadă ofensivă din al Doilea Război mondial. „Fiind în stare activă, acestea au fost predate, conform legii, reprezentanţilor din cadrul Serviciul Pirotehnic ISU Bistriţa-Năsăud. Pentru găsirea acestora au fost folosite detectoare de metale cu sonde bine cotate pentru relicvele militare”, se mai precizează pe Holland.ro.
„Felicitări pentru pofesionalism şi conduită, atât celor din cadrul ISU Bistriţa-Năsăud, cât şi colegilor de detecţie! Pădurea Codrişor este acum mai sigură pentru cei care o vizitează” – au conchis cei de la Holland.ro.
Pirotehniștii din cadrul ISU recomandă cetăţenilor ca – atunci când descoperă elemente de muniție – să respecte următoarele măsuri:
- să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite;
- să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite;
- să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
- să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite;
- să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.
Foto @ Holland.ro