Paturi uriașe, ca pe vremuri, acoperite cu învelitori minuțios țesute la străvechi războaie. Instrumente de lemn gigantice, folosite de țăranii din Bistrița-Năsăud. Sau impresionante costume și interioare tradiționale… Toate ni se înfățișează, în toată splendoarea, într-o vizită virtuală prin Muzeul Județean din Bistrița…
Fără doar și poate, Secția de Etnografie de la Muzeul Județean din Bistrița este una dintre cele mai spectaculoase și impresionante.
Ea cuprinde uimitoare și impunătoare obiecte, utilizate de bistrițenii de demult, în casele lor. Iar în ansamblul decorativ al interiorului tradițional – piesele textile au avut o importanță deosebită – ne atrage atenția muzeograful Mihaela Bolog.
„Ceea ce caracterizează aceste țesături este complexitatea decorului. Întotdeauna alcătuit din elemente ornamentale compuse, acesta cuprinde pe lângă motivele principale și altele secundare”, explică Mihaela Bolog.
Un obiect deosebit de frumos și valoros este și această acoperitoare de pat săsească din zona Bistriței.
Are formă dreptunghiulară și este confecționată din pânză de bumbac. A fost țesută în 2 ițe, în anul 1937. Este confecționată din trei lați uniți între ei cu o pânză albă, brodată cu motive florale stilizate.
„Datorită faptului că războiul de țesut orizontal era mai îngust, acoperitoarele de pat erau realizate din doi sau mai mulți lați. Decorul bogat ordonat în registre orizontale este dispus pe întreaga suprafață a țesăturii. Cele trei registre sunt încadrate de chenare realizate din motive florale si fitomorfe amplasate sub formă de vrej”, mai explică Mihaela Bolog.
Pe acoperitoare apar și două inscripții în limba germană, cu litere majuscule. „Gehst du in die Welt einst hinaus, eins.(am), halte hoch deiner Eltern Haus”. „Wenn auch noch so gluckich ist dein Loos, vergiss se nicht, se zog dich gross…”
În traducere liber[, cuvintele se referă la cei care pleacă în lumea largă. Dar sunt sfătuiți să nu-și uite casa părintească. Li se amintește, de asemenea, că oricât de norocoși ar fi, nu au voie să uite cine i-a crescut…
„Inscripția din al doilea registru este intercalată de câte trei motive avimorfe, într-un buchet de flori. Tot aici avem consemnat anul și numele femeii care a confecționat obiectul. Este Rosina Berendt Wiess care a țesut acoperitoarea în 1937”. Motivele decorative sunt brodate manual…”, completează muzeograful.
Dacă doriți să vizitați virtual și alte secții ale Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – o puteți face foarte simplu, accesând linkurile de mai jos:
http://www.360x.ro/muzeu-bn/bistrita/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/casa-argintarului/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/cosbuc/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/herina/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/livezile/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/maieru/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/monor/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/nasaud/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rebreanu/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/reteag/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/rodna/
http://www.360x.ro/muzeu-bn/sangeorz/