0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Onița Mureșan își dezvăluie fragilitățile cromatice, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz

Cine are drum prin Sângeorz-Băi, în aceste zile de primăvar, merită să dea o raită și pe la Muzeul de Artă Comparată din localitate. Artista Onița Mureșan expune aici câteva impresionante tablouri.

Expoziția semnată de onița Mureșan se intitulează „Fragilități cromatice”. Poate fi admirată, în aceste zile, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi.

Expoziția a fost prezentată de istoricul de artă Vasile Duda. În deschidere, și managerul Alexandru Pugna a rostit câteva cuvinte de bun venit. Curatori ai evenimentului: Maxim Dumitraș și Eugen Alupopanu.

Onița Mureșan a explicat pentru Bistrițeanul.ro: „Am avut onoarea să fiu invitată de Max Dumitraș să expun la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz. A fost o atmosferă fantastică. A fost un public numeros care s-a bucurat din plin de „primăverile mele”. Max Dumitraș a susținut cu multă căldură toată manifestarea și a fost o gazdă primitoare. Ceea ce mă face să revin cu drag și altădată”, a mărturisit Onița Mureșan.

Picturile Oniţei Mureşan descriu mirabilul grădinii, sentimentul de înălţare, al azurului suitor, ritualul creşterii luminii dinspre devremele zilei spre amiaza ei…

Verbul plastic are vervă şi impetuozitate, poate chiar voluptatea potretistului florii, cu picături de graţie paradisiacă. Pentru că, în nevăzutul ei, grădina artistei e şi una cu îngeri. Laudă grădinii cu îngeri, scria Ion Barbu, atras de foşnirea mătăsoasă a cântecului ce cuprinde axele astrale.

Floarea este exuberanţă, ca atribut al omului, dar şi ochi sacru. Simfonia grădinii e, din nou ofranda grădinii. Oniţa Mureşan a expus la Veroniki Art în Bucureşti sub acest generic, Ofranda grădinii, întregind, acum, ideea, într-un program estetic pe care îl intuim în preocupările artistei; pe când se vorbeşte, tot mai mult, de o dezordine estetică în arta plastică de azi.

Dacă arta este ceea ce artistul îi face pe alţii să vadă, după o reflecţie a lui Edgar Degas, atunci în expoziţia Oniţei Mureşan privitorul este făcut să vadă o vecernie a grădinii, prin culorile ei mereu sfinte şi neînvinse, în care orice contur e emoţia mărturisirii artistei: Aici sunt eu! Şi atunci, parafrazând, de ce nu ne-am întoarce în grădini?”, a explicat prof. dr. Valentin Marica.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul De Artă Comparată Sângeorz-Băi, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...