O echipă de alpiniști români – din care au făcut parte Radu Turtă și Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi – au reușit să bifeze o premieră mondială. În cadrul unei spectaculoase și memorabile expediții, ei au ajuns pe o rută nouă în vârful Ararat (Turcia).
Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi, alături de prietenul său, Radu Turtă, stabilit aici în urmă cu șase ani, au mai bifat o performanță! Au reușit să ajungă în vârful Ararat din Turcia, la o altitudine de 5137 m!
Alpiniștii români au ales o rută nouă, parcursă în premieră. Ruta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat, de la nivelul taberei de bază situate la 2500 m, până pe vârful de 5137 m.
Echipa de vârf a fost formată din Radu Turtă, Nicolae Voicu, Dorin Cîrcu, Mihai Popescu, Ali Arsin și Ovidiu Popescu.
Altitude Expeditions Team este divizia de munți înalți a Clubului Montan Altitudine, membru al Federației Romane de Alpinism și Escalada (FRAE).
Dorin Cîrcu este din Sângeorz-Bai de la poalele Munților Rodnei. Este un pasionat al sporturilor montane, al naturii și fotografiei. Despre expedițiile sale ați mai citit în Bistrițeanul.ro:
FOTO. Un vis împlinit: Sîngeorz-Băi, pe acoperişul Europei…!
Cele mai spectaculoase ascensiuni de până acum…!
„Pentru mine este o realizare extraordinară. E vorba de cucerirea a două vârfuri din Turcia, Aratul Mic (3925 m) pe ruta vestică – o rută pe care nu a mai ajuns niciun alt român – și Araratul Mare (5173 m), pe ruta estică… În anul 2016 am urcat primul meu varf de peste 4500 metri, Mont Blanc (4810 m). În anul 2019 mi-am depășit limitele cu ascensiunea reușită pe Vf. Elbrus (5642 m), cel mai înalt din Europa.
Iar acum, mulțumesc pentru șansa de a fi membru în Altidude Expeditions Team. Am deschis în premieră Geta Route, pentru Vârful Ararat (5137 m).
A fost o ascensiune românească în premieră a Micului Ararat (3925 m)… Sunt cele mai frumoase vârfuri montane din Turcia! Iar pentru mine au fost cele mai spectaculoase ascensiuni pe care le-am făcut până în prezent…”, ne-a mărturisit Dorin Cîrcu.
Radu Turtă, stabilit de șase ani în Sângeorz, este președintele Asociației Zmeu 7 Summits 7 Volcanoes”. „A fost o tură memorabilă, alături de Altitude Expeditions Team. „Geta Route” este o adevărată provocare din cauza altitudinii și a pereților cu stânci friabile. Mulțumesc muntelui că ne-a acceptat. Un zmeu devine Zmeu numai la înălțime și în bătaia vântului…”, a povestit Radu Turtă.
Noua ruta deschisa pe versantul estic al muntelui Ararat a fost numită Geta Route în memoria alpinistei Dor Geta Popescu. În 8 august 2013 ea a devenit cea mai tânăra alpinistă care a atins pe ruta clasică vârful Ararat de 5137 m.
Alpiniștii români au avut parte de o expediție de 5 zile.
Aceasta a cuprins partea de aclimatizare, stabilirea si amplasarea taberei de baza la 2500 m, a taberei avansate la 3350 m și a taberei de vârf la 4350 m.
Ascensiunea din ultima zi, cea a vârfului, a presupus un traseu de creastă cu stâncă friabilă, dar și depășirea unui pasaj de morenă înghețată. Alpiniștii români au urcat un pasaj de 450 m diferență de nivel pe o creastă de înclinație mare, pentru a evita două văi cu prelungiri ale ghețarului somital. Partea finală a fost parcursă pe ghețarul vârfului nordic, pentru a traversa către vârful principal.
Nicolae Voicu (membru al Clubului Alpin Român, secția Brașov): „Sunt la prima ascensiune pe un munte înalt… „Geta Route” este o adevărată provocare, fiind un traseu greu, lung, cu multe pasaje dificile. Mulțumesc colegilor pentru suport și atmosferă…”
Ovidiu Popescu, președinte al Clubului Sportiv Montan Altitudine: „Un efort de echipă, o realizare la care speram, pe care o pregăteam de multă vreme. Traseul a fost descoperit pas cu pas. S-au impus decizii până în ultima parte a ascensiunii, cea a atingerii vârfului Nordic. În acel moment, victoria a devenit doar o chestiune de timp. Un timp al satisfacției și al împlinirii unei echipe motivate, care și-a dorit această ascensiune și deschiderea unei rute în premieră… Pentru o performanță de care să ne bucurăm împreună, peste timp, peste lumi, peste rost… A fost o premieră mondială de suflet…”
Expediția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de sponsorii Benzinăria MidiVox Sângeorz-Băi, CSM Transport Sângeorz-Băi, SC Pro Eliezer Sângeorz-Băi (materiale de construcții), Bijuteria Alis Sângeorz-Băi, Restaurant Mega Park Sângeorz-Băi, Magazinul La Doi Pași Sângeorz-Băi și B. David Photo And Design SRL.