După ce au făcut deliciul unor turiști și al multor oameni care prețuiesc natura așa cum se cuvine – minunile de la Mogoșeni riscă să ajungă specii pe cale de dispariție, cu permisiunea inconștientă a celor din Primăria Șintereag…
Narcisele de la Mogoșeni supraviețuiesc în ciuda faptului că Ministerul Mediului oficial nu le mai protejează, iar la APIA terenul este declarat arabil – a semnalat cu tristețe biologul Ciprian Samoilă.
Specialistul a atras atenția că localnicii, dar și unii dintre turiști, nu se sfiesc să rupă nemilos narcisele, diminuând puterea de regenerare în bulb înainte ca planta să își retragă toată energia într-acesta pentru următorii ani.
„O practică imorală și la limita legalității pe care Primăria Șintereag (atenție, nu Primăria Nimigea) o permite an de an, căci ei nu știu că au o arie naturală protejată pe teritoriul lor. Da, cele peste 6 ha de parcele cu narcise sunt pe teritoriul comunei Șintereag…”, a punctat dezamăgit biologul de la Asociația Harta Verde România.
„Mulțumesc Cristina Rusu pentru că îmi ții amintirile treze despre această rezervație naturală unde puteți găsi și alte specii de plante cum este Fritillaria meleagris (lalele pestrițe) ce înfloresc cu circa 2 săptămâni înaintea narciselor, dar și specii protejate de amfibieni cum este Triturus vulgaris ampelensis (tritonul comun transilvănean), dar și Bombina bombina (buhaiul de baltă cu burta roșie)…”, a conchis biologul.