O adevărată comoară – primul dicționar românesc-latinesc-unguresc – poate fi admirată de astăzi, începând cu ora 11:30, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, în cadrul expoziției foto-documentare „Iluminismul în spațiul românesc”.
Cu ocazia Zilei Arhivelor din România, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, de pe strada Gării nr. 3-5, se inaugurează astăzi expoziția foto-documentară „Iluminismul în spațiul românesc”.
Iluminismul, denumit și Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii, este o mișcare cu reverberații intelectuale, filozofice, ideologice și culturale, care avea ca scop crearea unei societăți bazată pe rațiune, prin răspândirea culturii și luminarea maselor.
Astfel, veți avea ocazia să-i descoperiți pe Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu, Samuil Micu Klein, dar și multe documente inedite despre învățământul din județ.
De asemenea, veți putea admira și primul dicționar românesc-latinesc-unguresc, o adevărată comoară.
„Țin în mâini o comoară, primul dicționar românesc-latinesc-unguresc, editat sub îngrijirea episcopului greco-catolic Ioan Bob, la Cluj, în 1822. În fapt primul dicționar al nostru, deși, Samuil Micu Klein lucra încă de pe la 1790 la un astfel de dicționar.
Poate fi admirat la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, de la 11:30!”, spune Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.