-0.3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO ÎNGRIJORĂTOR: Un cabinet veterinar din Bistrița s-a transformat în „pensiune” pentru animale abandonate

S-au săturat de iresponsabilitatea oamenilor! Un cabinet veterinar din Bistrița a devenit pensiune pentru animalele găsite și abandonate la ușa lor. Din păcate, acest fenomen pare să nu se mai oprească, tot mai multe animale, în special pisici, fiind lăsate „cadou” cabinetului veterinar.

Au pierdut numărul animalelor cărora le-au oferit un cămin de-a lungul timpului. Este vorba de personalul din cadrul cabinetului veterinar Tonvet din oraș, care face tot ce-i stă în putere pentru a salva animalele abandonate: „Pe lângă faptul că încercăm să le salvăm, cât ne permite cazarea oferim, cât nu, încercăm să colaborăm cu proprietarii să îi țină la ei în foster. Sunt pisici care pleacă destul de greu, stau la noi câteva luni pentru că nu vrea să le ia nimeni din cauza superstițiilor precum «pisica neagră».”

De 4-5 ani o grămadă de pisici și căței le-au trecut prin cabinet, fiind abandonați de cei ce fug de asemenea responsabilități. Mâncarea, tratamentele și consumabilele le acoperă cabinetul, iar toate animalele adulte pleacă de la ei sterilizate, conform legii. Cea mai lungă ședere a unui animal a fost de 3-4 luni, timp în care cabinetul a oferit toate cele necesare unui trai decent.

Au și un program de sterilizare gratuit! Orice animal adus la cabinet va fi sterilizat fără ca proprietarul să scoată un ban din buznar. „Ajutăm oamenii cu posibilități reduse, care nu-și permit să susțină sterilizarea, dar totuși înțeleg problematica și doresc să-și sterilizeze animalul. Facem undeva la 20-30 de sterilizări pe lună, în funcție de câte cereri sunt.”, spun medicii veterinari.

Din păcate multă lume nu este conștientă de importanța sterilizării. „Este mult mai traumatizant pentru animal să dea naștere câtorva generații de pui decât sterilizarea propriu-zisă. Pe lângă asta, prin sterilizare se înlătură o serie de probleme medicale.”, concluzionează medicii.

Atitudinea oamenilor în raport cu animalele străzii este una iresponsabilă, după spusele celor de la cabinet. Adeseori sunt lăsate animale într-o cușcă în fața cabinetului, așteptând să fie salvate. Pe de altă parte se pare că există și oameni care dau dovadă de responsabilitate

„Avem și oameni care ne cer ajutorul și ne spun că nu au ce face cu animalul respectiv și ne roagă să-I ajutăm și sunt drăguți sau încearcă să-I cazeze la ei și noi îi ajutăm cu promovare, tratament sau deparazitări. Avem și cazuri neplăcute în care îi lasă și spun că se întorc după două ore, dar de fapt nu se mai întorc sau «surprizele» care ne așteaptă în fața cabinetului.”

Din păcate nici spațiul nu-i prea ajută pe medici cu cazarea temporară a animalelor, nefiind unul destinat și gândit pentru așa ceva:

La noi e o problemă cu spațiul și cu cazarea, avem o cameră destul de mică care e destinată spitalizării animalelor post-operator sau bolnave și atunci faptul că noi avem cazați pe o perioadă de 2-3 luni animăluțe găsite, sănătoase este neplăcut și pentru ele și pentru noi, pentru că un animal bolnav e mult mai liniștit și ușor de întreținut decât un animal sănătos care are energie, vrea să se joace, nu-i ajunge spațiu. Mulți oameni au impresia că aici este pensiune și dacă ne ocupăm cu salvarea lor și cu promovarea lor asta înseamnă că implicit îi ținem noi și pot să ni-i lase. Când un animal ajunge la noi, ni-l asumăm până la sfârșit, doar că nu e cel mai plăcut mod.”

Majoritatea animalelor care ajung la cabinet sunt fie găsite pe stradă, fie abandonate prin curte.  De când a început sezonul puilor, au reușit să dea în jur de 20-30 de pisici.

Îngrijirea animalelor răpește timp din viața medicilor care vin de câte ori este nevoie ca să dea mâncare animalelor. Fie weekend sau zi de sărbătoare, este nevoie de cineva care să vină efectiv la animăluțe.

„Până la urmă, scopul este atins: animalul e luat din stradă și ajutat, însă acesta nu este cel mai etic mod . Ar trebui ca oamenii să ceară ajutorul și să găsim o soluție decât să ne trezim cu ele pe cap.”

Întrebați cum s-ar putea stopa fenomenul pisicilor abandonate, cei de la cabinetul Tonvet au spus că sterilizarea și cultivarea responsabilității sunt unicele soluții în acest sens:

„Prin sterilizări și responsabilitate. Există legea care obligă sterilizarea animalelor care nu sunt de rasă, doar că legile nu se aplică corect, și atunci apar abandonuri peste abandonuri. Mai ales în perioada de primăvară este plin de câini și pisici abandonați. Un adăpost de pisici ar fi ideal, noi nu ne-am supăra!”

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...