-0.4 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

FOTO – Meșteșuguri pe cale de dispariție: Împletitul în lat, de la 35 până la 100 de șuvițe…!

Este și acesta unul dintre meșteșugurile pe cale de dispariție… Iar Maria Ceuca din Salva este una dintre femeile care se pricep la împletitul părului în lat. O coadă împletită în lat putea cuprindea de la 35 până la 58 de șuvițe de păr. Uneori ajungea până la 100 de șuvițe.

„Înainte, fetele care aveau părul mai lung șî care erau mai lat împletite, acelea erau mai frumoase…” 

Cuvintele de mai sus aparțin Mariei Ceuca, din Salva, una dintre puținele femei care se pricepe la împletitul în lat al părului.

„Împletitul părului în lat” este un meșteșug „pe cât de migălos pe atât de frumos’’, a mărturisit Maria Ceuca din Salva, specialiștilor de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Prima dată a fost împletită de mama sa, Raveca. La ea veneau și alte fete din sat să le împletească în lat: „De dimineață îi secerau și îi căpăluiau câte o zî ca să le împletească…”

Mai târziu, Maria Ceuca a învățat la rândul său împletitul în lat. Le împletea părul celor două fiice ale sale. 

Cozile în lat se împleteau numai în câșlegi – între posturile bisericii care trebuiau respectate cu strictețe. 

Pe durata postului, părul se împletea numai în trei.

Tehnica de împletire varia în funcție de bogăția părului și locul unde se puneau struțurile de flori.

O coadă împletită în lat putea cuprindea de la 35 până la 58 de șuvițe de păr. Uneori ajungea până la 100 de șuvițe!

Fetele se sculau de dimineață în zilele de sărbătoare pentru a se împleti. Părul nu se spăla cu apă, ci se umezea cu bere sau zer.

Se făcea o cărare pe mijloc și se începea împletitul părului: mai întâi partea de sus, formând coronița, apoi cosițele, prinse în cozile propriu-zise. La vârf cozile se legau cu petele colorate, iar pe ele se cos struțurile de flori.

Vara se împleteau cu flori de mușcată. Mai demult, peste cap se punea bentiță cu bumbuște, iar mai apoi, peste ea se așeza cununița de flori.

Știau împleti părul în lat mai ales mamele care aveau fete. Se putea împleti părul în lat fie în două cozi dispuse drept sau în cruciș, fie într-o singură coadă. Fetele puteau să-l păstreze așa  timp de o săptămână.

Maria Ceuca nu a învățat pe nimeni arta împletitului în lat al părului… Pentru că fetelor de acum „nu le trăbă. Dacă ar veni careva, le-aș învăța, că-i ușor. Da` amu să tund și nu mai au ce împleti…”, povestea Maria Ceuca prin 1998.

Sursă text @ Emilia Bumb, „Studii Etnologice – Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007

Foto @ Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.