Proiectul Erasmus+ Challenge to a Healthy Life se încheie în 31 octombrie, la Colegiul Liviu Rebreanu. Toată săptămâna aici s-a sărbătorit, de altfel, Săptămâna Erasmus. Ultima activitate a proiectului a presupus o ediție specială de MasterChef…
„Ne-am propus să avem o viață o mai sănătoasă, mai activă și să mâncăm mai bine. Am avut mai multe întâlniri și cu elevi, și cu profesori în care am făcut mișcare și am gătit. Pentru că peste tot se sărbătorește Săptămâna Erasmus+, am decis să organizăm acum ultimul eveniment gastronomic al proiectului Challenge to a Healthy Life.
Am decis să facem o ediție Masterchef. Gătim practic „la rece” salată de fructe, salată de legume și salată de paste. Avem echipe și ne vom juriza reciproc. Participă elevii de liceu și gimnaziu din Colegiul „Liviu Rebreanu” care s-au înscris la atelier”, a explicat profesoara Alice Trif pentru Bistrițeanul.ro.
Profesorul de informatică Silviu Candale este responsabil de evaluarea rezultatelor proiectului.
„Am construit o aplicație web, un site, în care participanții din proiect își monitorizează periodic activitățile fizice și alimentația. Practic ei bifează dacă în ziua respectivă au mâncat sănătos, au băut suficientă apă, au mâncat echilibrat și au consumat suficiente fructe, legume sau uleiuri sănătoase – astea fiind cele neprocesate. Tot acolo se poate bifa dacă au consumat alimentele nesănătoase: dulciuri, băuturi carbogazoase, chipsuri.
De asemenea, își monitorizează pașii. Recomandarea ar fi să se facă 6-6.500 de pași zilnic. Valorile sunt discutabile. Mai nou au apărut studii care susțin că numărul de pași necesar pentru o viață sănătoasă ar fi mai mic. Dar important nu este numărul în sine. Important este să știm că trebuie facem mișcare. Cei care au participat la activitățile proiectului au conștientizat cu siguranță asta. Câtă vreme îți analizezi puțin comportamentul în ziua respectivă, conștientizezi că nu strică să-ți îndeplinești obiectivele acestea”, a subliniat profesorul Silviu Candale.
„Urmează să evaluăm satisfacția la finalul proiectului. Vom vedea apoi cu ce au rămas din proiectul acesta sau dacă stilul lor de viață s-a schimbat în bine. Nouă, profesorilor implicați, ni l-a schimbat. Am discutat cu copiii de la mine din grupă iar ei mi-au spus că efectele sunt pozitive. Vrând-nevrând, dacă timp de doi ani ai completat fișa aceea, fiind atent la câtă mișcare faci și ce mănânci, atunci când ți se oferă dulciuri instinctiv cazi pe gânduri și ești mai atent”, a adăugat profesoara Alice Trif.
Profesoara Alice Trif a mai povestit că un grup de elevi și profesori s-a întors recent din Croația, de o mobilitate a proiectului Erasmus+ Challenge to a Healthy Life.
„Tema din Croația a fost dansul. Am făcut zumba la ei la școală, am dansat și elevii și profesorii în curtea școlii, inclusiv copiii care priveau de la geam s-au molipsit și au coborât la dans. Am învățat încă un dans, cadrila, pe care ei îl dansează la finalul clasei a XII-a. Un dans de rămas bun – clasic, un fel de menuet”, a povestit amuzată profesoara Alice Trif.
Elevii și profesorii Colegiului „Liviu Rebreanu” au făcut hiking, au făcut plimbări în aer liber, susținând și acolo un atelier Masterchef.
Două dintre elevele „concurente” la MasterChef – Andreea Bartha și Iulia Carp din clasa a XI-a B – au participat aproape la toate activitățile proiectului și ne-au povestit cu ce s-au ales în urma acestui proiect Erasmus+:
„Am început să merg mai mult pe jos și să mănânc mai sănătos. Parcă nici nu mai suport prăjelile. Iar mișcare am ajuns să fac mai mult decât înainte”, a admis Andreea Bartha.
Iulia Carp ne-a mărturisit că de când cu proiectul Challenge to a Healthy Life a început să alerge pe terenul colegiului, în fiecare seară. Este din Vatra Dornei, stă la internat, iar seara s-a obișnuit să iasă pe teren la alergat.
„Am făcut și voluntariat în cadrul proiectului Erasmus+, am ajutat la tot ce a fost nevoie. Am avut șansa să vizităm și orașul Osijeku din Croația. A fost o experiență de neuitat. Ne-am făcut prieteni, ținem legătura și acum cu ei, dar și cu elevii care au venit din Croația aici la Bistrița, în aprilie.
Am nimerit într-un liceu mai mic decât Liviu Rebreanu, dar cel mai bun din oraș. Mi-a plăcut tare mult că acolo toată lumea circulă cu bicicleta. Am mers și noi în câteva zile cu bicicleta la școală, cum aici nu se întâmplă”, a explicat Andreea Bartha.
„Ne-a plăcut și organizarea claselor, dar și atmosfera din timpul orelor – jovială și parcă mai relaxată decât la noi. Elevii nu erau împărțiți în profile sau specialități, parcă nici nu aveau atât de mult de învățat. Erau doar două clase de liceu în școala respectivă. Primeau note de la 1 la 5. Orașul era mai mare decât Bistrița și mai dezvoltat…”, a completat Iulia Carp.
Detalii despre activitățile proiectului Erasmus+ Challenge to a Healthy Life pot fi consultate AICI.