-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Marele intelectual bistrițean Ioan Maier, comemorat de greco-catolicii din Bistrița

Comunitatea greco-catolică din Bistrița l-a comemorat ieri pe preotul Ioan Maier (1782-1867), marele intelectual român bistrițean. S-au împlinit 190 de ani de la numirea lui ca protopop de Bistrița, în cadrul Sinodului de la Blaj din iulie 1833.

Programul a început cu o celebrare liturgică în Biserica „Buna-Vestire” din Bistrița. Sfânta Liturghie a fost celebrată de preotul Cristian Goia, protopop greco-catolic de Bistrița.

În cuvântul său de învățătură, acesta a vorbit despre episodul vindecării paraliticului. A subliniat două aspecte importante din evanghelie: mijlocirea pentru cei în suferință și importanța sufletului.

La celebrare au participat preotul Ioan Vasile Frișan, paroh în parohia Bistrița I, preotul  Narcis Pop, paroh în parohia Bistrița II și preotul Teodor Costin, vicar parohial. A precum și un mare număr de credincioși.

La finalul Sfintei liturghii, părintele protopop a evocat personalitatea preotului Ioan Maier pe baza scrierilor unor cercetători istorici care au studiat documente din arhivele din Alba, Cluj și Bistrița.

S-au prezentat în premieră și fotografii ale unor documente existente în arhive. La final a avut loc o mică agapă fraternă și o expozitie a documentelor prezentate.

A doua parte a programului s-a desfășurat în cimitirul vechi greco-catolic de pe str. Crinilor.

Aici a fost înmormântat protopopul Ioan Maier. Este locul în care a existat și biserica de lemn românească greco-catolică. Edificiul a fost construit cu mari eforturi de comunitatea greco-catolică bistrițeană în anul 1792, iar preotul Ioan Maier a slujit aici timp de 36 de ani.

Biserica de lemn a fost folosită timp de mai bine de 100 de ani de credincioșii bistrițeni. După achiziționarea Bisericii minorite de la Coroana, biserica de lemn a fost donată parohiei Lechința.

Tot în acest loc au fost cele două școli confesionale care se pot vedea și astăzi: cea de lemn pe colț cu str. Cerbului și cea de zid – actuala grădiniță nr. 9.

Protul protopop Cristian Goia a celebrat un parastas de pomenire împreună cu 10 preoți bistrițeni și câteva zeci de credincioși.

La finalul parastasului, Cristian Goia a vorbit despre personalitatea preotului Ioan Maier și importanța locului de pe str. Crinilor pentru comunitatea greco-catolică din Bistrița.

Se dorește, pe viitor, cu sprijinul comunității bistrițene, refacerea pietrei funerare degradate de-a lungul timpului.

A fost un moment de har și de rememorare a trecutului preotului Ioan Maier care, prin activitatea sa pastorală și intelectuală, și-a adus contribuția la formarea spirituală și morală a enoriașilor din Bistrița”, au transmis inițiatorii acestui demers.

Cine a fost preotul Ioan Maier: 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la români.
    La Bistrita pe strada Crinilor la intersectia cu strada Cerbului se află locul vetrei de spiritualitate românească existente pe aceste meleaguri in urma cu mai bine de 250 de ani.
    Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scăpând până si de nemiloasa sistematizare din perioada comunistă. După multi ani de uitare si delasare, vechiul cimitir românesc din Bistriţa a fost reabilitat de către Primărie si resfintit în 2012. Istoricii spun că in acest cimitir se află si osemintele fratelui lui Andrei Muresanu. Cu ocazia resfintirii cimitirului, fostul primar Ovidiu Cretu vorbea si despre achizitionarea si reabilitarea primei scolii românesti, in care sa fie organizat un muzeu comparabil (păstrând proportiile) cu muzeul primei scoli românesti din Scheii Brasovului. Numai că de la vorbe la fapte e cale lunga. Mai trebuie spus ca tot aici se afla si o biserică de lemn care a aparţinut Bisericii Greco-catolice din Bistriţa până în anul 1897 când a fost donată românilor din Lechinţa, deoarece intre timp, mai exact in 1893 ansamblul fostei manastiri a minoritilor nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat de Biserica Greco-catolică si astfel credinciosii greco- catolici care pana atunci nu aveau voie să isi construiască biserică in cetate, au reusit să aibă o biserică a lor până in 1948 când regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi “biserica de la coroana” a fost preluată de către ortodocşi.
    In prezent acea căsuță unde a funcționat prima școală confesională se află in paragină si se degradează cu fiecare zi ce trece. Ea ar trebui de urgentă achizitionată de municipalitate, reabilitata si transformata in muzeu, dupa modelul muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. De altfel, din 2011 si la Sf. Gheorghe (Covasna) există un muzeu al primei scoli romanesti dupa reabilitarea casei in care a functionat scoala respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...