-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FOTO: Magic! Târgul de Crăciun de la CNAM a stabilit un nou record

Sute de elevi din Bistriţa, dar şi din localitățile învecinate au trecut ieri pragul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”: între 9 şi 12 aici s-a desfăşurat deja tradiţionalul Târg de Crăciun ajuns la a X-a ediție. S-au pus la bătaie savuroase sarmale, cheesecake la pahar, prăjituri brăduleț, budincă, brioșe, cocktail-uri și nenumărate prăjituri, decoraţiuni, dar şi cărţi! S-a stabilit şi un nou record!

Tradiția a început în urmă cu 10 ani când, la propunerea profesoarei Katalin Bucur, elevii din CNAM s-au mobilizat şi au reuşit să recreeze pe coridoarele şcolii atmosfera de sărbătoare şi spiritul Crăciunului: colindele au răsunat atunci pe holuri și în sălile de clasă, fiind amenajate primele standuri cu produse de vânzare în scop caritabil.

Fiecare ediție a adus elemente noi, ca urmare a spiritului inovativ al elevilor și al profesorilor, iar în acest an copiii de la CNAM au fost prezenți la școală încă de la ora 7, pentru organizarea standurilor pe care a fost expusă o mare diversitate de produse hand-made, culinare și elemente vestimentare precum căciuliţe, eșarfe, mănuși, fulare, alături de jucării, bijuterii sau obiecte ornamentale.

Anticariatul…! Cărțile au devenit „meniuri pentru minte, inimă și caritate’’

Unul dintre centrele de interes ale târgului de Crăciun a fost anticariatul, realizat de clasa a XI-a C în sala D 19. Anticariatul este o continuare a proiectului de anul trecut și a reprezentat o oportunitate excelentă pentru a extinde proiectul anterior. Totul a început în clasa a X-a, când elevii clasei a X-a C au vizitat bobocii de atunci cu scopul de a le ura bun venit și de a le recomanda câteva cărți pe diferite teme.  Activitatea se desfășoară în fiecare an, în colaborare cu profesoara de română, Camelia Toma.

Și pentru că mereu au încercat să își personalizeze munca, aceștia au ales ca simbol al proiectului un geamantan pe care l-au denumit „geamantanul visător”. Acesta este umplut cu semne de carte, făcute manual de elevi.

În calitate de organizator, Denisa Bîgiu consideră că acest proiect este unul deosebit, deoarece îmbină plăcerea de a citi cu socializarea. Ea povestește că a cunoscut persoane noi cu care a legat prietenii și cu care dorește să colaboreze în viitor. Printre cei implicați în organizarea anticariatului se numără Rus Maya, Păcurar Darius și Podar Andreea. Aceștia au comunicat timp de câteva luni în fiecare zi pentru a obține un rezultat care să satisfacă cerințelor cumpărătorilor. Cărțile care s-au găsit aranjate sub diferite forme au fost donate de elevii CNAM, dar și de profesori în urma solicitărilor.

În comparație cu anul trecut, s-au strâns mult mai multe cărți, iar surprizele oferite cumpărătorilor s-au dovedit mult mai interesante. Ca element de noutate, s-au putut observa semnele de carte, confecționate manual sau cu ajutorul unei imprimante 3D, personalizate cu citate extrase din cărțile puse în vânzare la târg sau din cele preferate de efectivul claselor care s-au implicat. Printre acestea s-au numărat câteva semne de carte unice din serialul fenomen Games of Thrones. Afișul cunoscut publicului cu câteva zile înainte a fost realizat de profesoara Camelia Toma.

Anticariatul și-a păstrat deschise ușile de la nouă și până la terminarea târgului de Crăciun. „Prin această activitate se scoate în evidență frumusețea uitată a unei cărți părăsite pe un raft prăfuit. Consider că fiecare titlu are dreptul de a fi readus la viață și mai ales, dorim să demonstrăm că lectura poate fi folosită în scop caritabil”, a explicat Denisa Bîgiu.

Inițiatorii proiectului se bazează pe faptul că lectura nu depinde de vârstă, iar de aceea, pe standuri s-au găsit cărți din diferite categorii, destinate diferitelor tipuri de public, începând de la copii și până la adulți, cărți multilingve, romane pentru adolescenți și volume sau materiale școlare pentru profesori și adulți.

Un moment inedit

Un moment inedit al târgului de Crăciun a fost evenimentul organizat de profesorul Ciutan Brumărel care a derulat, începând cu ora 10 în sala B3 o altfel de lecție intitulată „atingeri poetice”. Invitați de onoare au fost „prietenii săi întru muzică și poezie Lucian Bichigian, Sorin Găzdac, Viorel Simionca și Emanuel Ungureanu. Publicul a fost format din elevi și profesori iubitori de poezie și muzică folk. „Poezia e un loc mai sincer și mai intim cu lumea.” este afirmația care a stat la baza organizării acestei întâlniri.

Ideea din spatele evenimentului a fost iubirea pentru muzică, oameni și bunul simț pe care poezia îl transmite. Poeziile recitate de profesorul Brumărel Ciutan acompaniat de Viorel Simionca, s-au îmbinat armonios cu melodiile folk interpretate de Sorin Găzdac la voce și chitară, Lucian Bichigian la muzicuță și Emanuel Ungurean la orga electronică. Sorin Găzdac, care și-a descoperit pasiunea în adolescență a declarat: „Îmi place să cânt cum v-am cântat vouă astăzi, într-un mediu călduros, cu un public deosebit. Voi tinerii trebuie să reînviați această muzică pentru suflet, în care contează versurile„.

Profesoara Laura Gherman a fost încântată de eveniment, menționând faptul că eleviii încep, încetul cu încetul, să facă diferența și să selecteze activitățile ce promovează arta, muzica, literatura, creativitatea. Publicul alcătuit din profesori s-a lăsat purtat de melancolia pieselor folk care i-au purtat în timp, iar elevii au intrat și ei în jocul versurilor și au cântat împreună cu interpreții.

Despre micul spectacol și-a exprimat părerea și directoarea CNAM: „A fost o încântare pentru minte, suflet și inimă. Ne-a făcut pe cei din generația noastră, în care muzica folk era la înălțime și toată lumea știa să o cânte, să ne regăsim echilibrul și să ne bucurăm.

La standul claseia  X-a B/H, vânzările au debutat cu zece minute înainte de ora nouă, începerea efectivă a târgului, când o profesoară a cumpărat un înger brodat.  Profesoara Lungu Iudit a achiziționat și ea un îngeraș de acest fel de la același stand, spunând: „Am văzut pe Facebook lucrări de acest fel. Mi se par originale și de sezon, de aceea m-am gândit să cumpăr și eu unul.

Pe mesele aceleiași clase se mai aflau și lucrările origami ale elevei Lakatos Eliza, din clasa a VI-a B la Colegiul Național  „Andrei Mureșanu” Bistrița. Eliza se luptă cu cancerul osos la această vârstă fragedă. Cu un etaj mai jos elevii claselor a IX-a B și a IX-a H  au venit cu prăjiturile, cu decorațiuni pentru brad făcute de ei, care, după cum afirmă fetele ocupate cu vânzarea, au necesitat foarte mult timp, atât la școală, cât și acasă. Pe același coridor, au fost intervievate două eleve din clasa a X-a E: „Noi am pregătit niște mini-croissante, tema a fost specifică din Franța. Avem și mostre gratuite.

Celebrul campionat League of Legends!

În sala C13 s-a derulat campionatul de FIFA 19, un joc video care a atras mulți băieți concurenți, dar și fete spectatoare. Au participat 18 jucători, competiția fiind organizată de elevii clasei a X-a B, Orban Attila, Kerekes Norbert și Andrei Pop.

Petrina Ștefan, un concurent, elev în clasa a IX-a F, a recunoscut că „FIFA e unul dintre cele mai plăcute jocuri! Mă joc FIFA de când eram mic.

La campionatul de „League of Legends” au fost prezenți 100 de elevi, organizați în 16 echipe de câte 5 jucători și restul în echipe de 1 la 1. Profesorul Eugen Neamțiu declară că jocurile virtuale au devenit deja o tradiție la târgul de Crăciun din CNAM, fiind la a V-a ediție.

Un punct inedit a fost cel din CDI, unde eleva Andreea Bora din clasa a X-a A a realizat portrete pe moment, în tehnică realistă, desenate în grafit, finalizând 8 portrete în mai puțin de două ore solicitanților.

Strungar Monica, dirigintă la clasa a X-a A vorbește astfel despre prestația clasei ei: „Elevii mei sunt foarte entuziasmați să ajute o cauză umanitară și s-au străduit, au muncit acasă și ieri, iar azi sunt foarte plini de energie în a vinde produsele pe care ei le-au gătit.”

Cea de-a X-a ediţie a Târgului de Crăciun a stabilit şi un record: peste 11.000 de lei s-au adunat din vânzarea produselor în scop caritabil, bani care vor fi împărţiţi unor copii nevoiaşi, şi unor elevi merituoşi ai CNAM, aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile trecute ale evenimentului.

Detalii suplimentare şi impresii despre Târgul de Crăciun puteţi citi şi în publicaţia liceului – CNAMonline.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...