Gospodarii de pe Valea Ilvelor sunt terorizați de lupi. Atacurile se dau în zona de graniță dintre Leșu Ilvei și Ilva Mare. Deja au omorât zeci de viței și de oi. Cei de la Fondul de Vânătoare le-au transmis sătenilor că nu au voie să vâneze lupii.
Sătenii din Leșu Ilvei și Ilva Mare sunt disperați.
„De aproape două săptămâni, vin lupii și ne atacă animalele. Au omorât deja, din Leșu și din Ilva Mare, vreo 40 de oi și vreo 10 viței. Și ni s-a spus că nu se poate face nimic. Păi noi, până la toamnă, rămânem fără animale! NU SE POATE așa ceva!”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Cornel Cătuna.
Primarul comunei Ilva Mare spune că nu s-a mai confruntat cu așa ceva până acum.
„Eu nu țin minte să mai fi fost atacuri ale lupilor. Urși, da. Dar știți cum e, ursul vine, ia un animal și pleacă. Dar lupii, cum vorbeau și sătenii, dacă s-au înhăitat aici, apoi fac prăpăd. Am înțeles că la un sătean i-a mâncat multe ori. Nu știu exact numărul. Și viței. Atacă acolo, la granița dintre Leșu și Ilva Mare”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Anca.
Edilul a explicat că cei de la fondul de vânătoare „nu se riscă” să împuște lupii. Și că încearcă să facă în așa fel încât gospodarii să fie măcar despăgubiți.
„I-am anunțat pe cei de la Fondul de Vânătoare. Dar au spus că nu au voie să vâneze lupi. Așa că, deși fac prăpăd, nu se riscă nimeni. Că e caz penal, vă dați seama. Am vorbit cu sătenii, dacă mai găsesc animale mâncate de lupi, să lase hoitul acolo. Că de exemplu, la un om i-a mâncat vițelul, chiar la graniță, pe imaș. Și omul, ca să nu mai vină lupul, a tras hoitul din locul unde l-a găsit. Iar comisia care vine să analizeze, nu mai poate să facă nimic. De aceea le-am spus, să le lase acolo unde le găsesc, ca să pot chema comisia. Măcar să fie despăgubiți oamenii. Nici nu știu cum să facem. Nu e normal ce se întâmplă. Ar trebui făcute legi clare. Că uite, în situații de astea, cât mai stai? Ce mai aștepți să se întâmple?”, a spus primarul comunei Ilva Mare.
Anul trecut, după ce mai multe gospodării au fost atacate de urși, s-a reglementat și legea privind dreptul de a-i vâna.
„Se pare că nu ne dăm seama că oamenii din această țară se hrănesc cu ceea ce produce țăranul și nicidecum cu animalele de pradă, LUPII, care niciodată în istoria acestei țări nu au fost ocrotiți de lege. Mi-aş dori foarte mult să ne dea Dumnezeu minte și ochi să vedem lucrurile care au valoare pentru noi ca națiune. Valoarea nu-i pierderea timpului în birocrația cerută de cei de sus, ca să obținem o autorizație pentru a ne apăra de acești prădători. Şi valoarea este să ne unim. Pentru a ne proteja pe noi și ceea ce ne-a dat bunul Dumnezeu. Nu mai vrem să fim victime şi vrem să fim ajutați şi protejați în dreptul muncii noastre”, a făcut apel Cornel Cătuna pe Facebook.
ATENȚIE, imagini cu puternic impact emoțional: