-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții…

Hristos – Icoana satului meu se intitulează expoziția inaugurată zilele trecute la Muzeul Județean din Bistrița. Este vorba despre 40 de icoane realizate de zeci de copii care frecventează Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa.

Satul românesc a avut dintotdeauna drept centru al întregii vieți spirituale – icoana, un adevărat „axis mundi”, după cum o numea Mircea Eliade – un loc de întâlnire a cerului cu pământul și a sfinților cu oamenii.

Iar nevoia de icoane nu s-a stins niciodată. O dovedeşte munca micilor iconari din Feldru care vă oferă, în aceste zile, într-o viziune proprie şi liberă – frânturi din împărăţia cerească, oglindite într-un ciob de sticlă.

Pentru că Patriarhia română a numit acest an Anul Satului Românesc, și având acest cerc de pictură pe lângă biserica noastră din Feldru, ne-am gândit să ne amintim și noi de satul românesc… Pentru că în fiecare casă din zona noastră existau o mulțime de icoane, majoritate provenind de la Nicula, unde exista un centru renumit de icoane pe sticlă… Am vrut și noi alături de profesorul Daniel Paneș, să renaștem această tradiție a icoanei pe sticlă pe Valea Someșului…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro preotul Ioan Clapa.

Acesta ne-a mai povestit că centrul de pictură își desfășoară activitatea la Feldru de patru ani, timp în care a reușit organizarea a patru expoziții – două la Bistrița și două la Năsăud.

Este ceva cu totul special să pictezi icoane… Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău. Toți iconarii adevărați, înainte de a picta o icoană, se roagă… Face parte din ritualul de a picta o icoană. Au nevoie de liniște, de pace, au nevoie de o anumită stare interioară…”, a mai explicat Ioan Clapa.

Iar cea mai mare bucurie care a rămas în urma expoziției și a efortului elevilor din Feldru este aceea că „deși, în general copiii sunt mai agitați în ziua de azi, ei au reușit să se liniștească și să încerce să picteze. Se poate… Când adunăm copiii în jurul unui lucru măreț, ei se mobilizează exemplar…”, a mai spus preotul Ioan Clapa.

Icoanele pictate de micii iconari din Feldru vor putea fi admirate pentru trei sau patru săptămâni. Preotul Ioan Clapa ne-a mărturisit că nu s-au gândit să le vândă. În finalul expoziției, copiii vor avea ocazia să le ia acasă.

Eu am pictat o icoană cu Pavel și Grigore, a fost un model mai greu de găsit, dar până la urmă ne-am descurcat, este acolo sus și o inscripție în limba ebraică, am vorbit cu cineva de la noi din sat să ne ajute cu ramele, mi se pare că a ieșit o expoziție minunată…”, ne-a povestit Lenuța Mari, elevă în clasa a VII-a, în Feldru.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...