WC-ul gării din Rodna e „casă” pentru mai mulți romi. Localnicii acuză administrația locală că, deși a atras fonduri europene pentru a-i ajuta pe romi, NU a făcut nimic. CUM comentează primarul:
Pe adresa redacției au sosit mesaje privind o situație mai neobișnuită, la Rodna. WC-ul gării a devenit casa unor romi.
Revolta față de acest lucru ar veni din faptul că în comună există un proiect dedicat acestei categorii sociale, dar nu s-ar face nimic.
„Printre toate aceste Fonduri Europene atrase de comuna Rodna se numără și proiectul P.O.C.U. Acesta avea obiectul Incluziunea socială și combaterea sărăciei, dar și reabilitarea a 30 de case.
Deși proiectul era pentru combaterea sărăciei din Rodna, nu s-a combătut deloc! Din această cauză, așa cum se vede în fotografii, sunt familii care locuiesc:
- în WC-ul gării din Rodna împreună cu copiii mici
- la 100 m de gară, în fostul depozit de minereu, unde au improvizat o colibă sărăcăcioasă
- centrul de afaceri zace gol de zeci de ani
- blocuri de nefamiliști miniere zac în paragină
- cantina minieră tot în paragină.
Aici s-ar putea caza oameni nevoiași. Nu poți la nesfârșit să ignori un copil care îți întinde mâna și tu ca autoritate locală să nu îl întrebi de ce a ajuns în acea situație și nu este în acel moment la școală”, este mesajul transmis de M.U.
CUM comentează primarul Grapini
Reporterii Bistrițeanul.ro au luat legătura cu primarul Tinu Grapini pentru a comenta cele sesizate.
„Familia care locuiește în WC-ul de la gară nu este de fapt o familie. E o femeie care a rămas văduvă, alături de concubinul ei și doi copii mici. Femeia are o casă în care a locuit cu soțul ei, unde stau ceilalți copii. Dar am înțeles de la cei de la Asistență Socială că ceilalți copii ai femeii NU vor să stea concubinul acesteia la ei în casă. Așa că femeia stă cu el în acea zonă. Dar ar avea casă unde să locuiască. ARE o casă. Dar alege să stea acolo cu concubinul”, a declarat Valentin Grapini.
Cât despre proiectul POCU, acesta ar fi în grafic.
”Chiar ieri și alaltăieri am avut control pe marginea proiectului POCU. Derularea acestuia a fost întârziată de pandemie, dar odată început, suntem în grafic. De menționat e faptul că de proiectul POCU beneficiază familiile care AU VRUT. Care s-au înscris. Noi nu am putut obliga pe nimeni. Acest proiect prevede, în final, angajarea lor. Ori mulți, când au auzit că pierd ajutorul social și trebuie să meargă la lucru, NU au mai vrut să se înscrie.
Vom reabilita și 10 case. E vorba de lucrări de aproximativ 30.000 lei + TVA/casă. Dar la fiecare casă vom reabilita ceea ce este nevoie. Adică la unii geamurile, la alții acoperișurile, în funcție de nevoi. Lucrările vor începe în iunie sau iulie, astfel încât să finalizăm până în octombrie proiectul POCU.
Avem 300 de oameni prinși în program, și cum vă spuneam, am avut verificări. Suntem în grafic”, a explicat Valentin Grapini.