În galeria Liceului de Arte „Corneliu Baba” a fost inaugurată expoziția de pictură și colaj „Cultură și Artă, România-Israel”. S-a întâmplat în cadrul unui proiect internațional demarat anul trecut de liceul din Bistrița cu o școală de arte din Israel.
Întregul proiect a fost coordonat de profesoara Cristina Hangea de la Asociația „Tineri pentru comunitate” – beneficiar al proiectului – alaturi de prof. Loredana Chiș.
„Beneficiar al proiectului este Asociația Tineri pentru Comunitate, iar parteneri sunt Liceul de Arte Corneliu Baba și Liceul Brenner din Israel.
Activitățile inițiale presupuneau selecția și pregătirea elevilor participanți, o mobilitate de 5 zile in Israel și expoziția lucrărilor realizate de elevii și profesorii din cele două țări. Dar am fost nevoiți să ne reorganizăm la nivel local și în locul celor 5 zile de mobilitate, am realizat ateliere cu mesaje pentru pace și felicitări care vor fi trimise în Israel”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, prof. Loredana Chiș.
Așa se face că zeci de lucrări realizate de elevii din clasele X-a A, XI-a A, XII-a A au reușit să contureze o punte culturală și artistică între cele două continente.
Ideea proiectului a început după o vizită oficială a delegației din Israel la Bistrița, în 2019. Încă de atunci s-au conturat un parteneriat între secțiile de modă ale celor două licee de artă din Bistrița și Brenner.
Din cauza pandemiei și a restricțiilor, proiectul nu a putut fi continuat în acea perioadă.
Abia în 2022-2023 s-a reluat colaborarea, fiecare parte reușind să facă un număr impresionant de lucrări (100 ) și 15-20 de ținute vestimentare cu imprimeu realizat din aceste picturi.
Punctul comun al celor două țări au fost lucrările pictorului Marcel Iancu – a mai explicat Loredana Chiș.
„Inspirați de aceste lucrări figurative, le-am cerut elevilor claselor a 10, 11, 12 A și inclusiv o parte dintre ei care acum sunt studenți în anul I – să interpreteze lucrările artistului in stil propriu și să introducă în aceste lucrări anumite elemente particulare din tradițional românesc,
black and white, denim,
exotic, glass, arhitectura, animal print sau pink. Au deviat astfel înspre zona de creație de imprimeu, de fashion în general. Încercăm la anul să continuam acest proiect aducând în România și produsele partenerilor din Israel, pentru o expoziție în aer liber mai amplă și o prezentare de modă comună. Sper să reușim!”, a precizat Loredana Chiș.
Elevii și profesorii de la „Corneliu Baba” au confecționat în cadrul proiectului inclusiv câteva zeci de felicitări de Crăciun, dar și vederi cu mesaje de susținere a păcii.
Toate acestea vor ajunge și la școala de arte din Israel, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, profesoara Loredana Chiș.
Proiectul este finanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2023 – Domeniu Internațional.
Foto @ Cătălin Onofrei