3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Elevii și profesorii de la Liceul „Corneliu Baba” au făcut minuni cu vitrinele de pe Dornei! Mesaj pentru comercianți

Au venit tocmai din Turcia și Polonia, ca să amenajeze și să schimbe fața vitrinelor unor magazine de pe Dornei! A fost posibil grație unui proiect Erasmus coordonat de Liceul de Arte „Corneliu Baba”. „Am luat la pas strada Dornei, din centrul Bistriței. Erau atât de frumos luminate, încât am rămas cu gura căscată, minute întregi. Ai fi jurat că e o vitrină din Occident!”

Este primul proiect Erasmus+ coordonat de Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Se intitulează Building bridges through Arts. Are drept parteneri alte două licee de arte din Europa: Manisa Güzel Sanatlar Lisesi (Turcia) și Liceum Plastyczne im.Constantina Brancusiego (Polonia).

Am obținut al doilea punctaj pe țară și este primul proiect Erasmus coordonat de Liceul de Arte Corneliu Baba din Bistrița. Scopul proiectului este să creeze conexiuni între cele trei licee de artă europene. La fiecare dintre cele trei licee se vor derula activități specifice artelor”, a explicat profesoara Cristina Hangea, coordonatoarea proiectului.

Alături de ea, implicate în proiect sunt și profesoarele Loredana Chiș și Delia Negrușa.

Cele trei profesoare au prezentat la Casa Argintarului rezultatele muncii lor de câteva luni.

Nu doar că au folosit banii din proiect pentru amenajarea și decorarea unor vitrine de pe Dornei. Dar și-au convins și familiile să le dea o mână de ajutor.

I-am pus la treabă pe elevii și profesorii din Turcia și Polonia. Am amenajat împreună opt vitrine eco-friendly ale unor magazine de pe Dornei. Ne-am dorit să și promovăm specificul local. Proprietarii magazinelor de pe Dornei s-au arătat deschiși la propunerile noastre… Vreo doi nici nu au vrut să audă, așa că pe ei i-am lăsat în pace.

Dar ar trebui să înțeleagă și proprietarii că o vitrină în centrul istoric trebuie să se ridice la un anumit standard.

Trebuie să arate frumos. Fără tot felul de abțibilduri kitsch lipite pe geamuri… Mai ales că avem cu ce lucra. Avem elevi atât de creativi care termină la noi și fac chestii foarte frumoase…”, a mai spus profesoara Delia Negrușa.

„Am lucrat toată săptămâna. Suntem rupți. Am început să muncim de fapt din februarie. Dacă ne-am fi lăsat doar pe săptămâna asta, n-am fi reușit să terminăm…

„Au muncit copiii aproape două de zile la panoul țesut din vitrina magazinului de Suveniruri, de pildă. Am cumpărat și un manechin… După ce au văzut rezultatul final, s-au arătat și alți proprietari interesați. Ne-au rugat să le aranjăm și lor vitrina…”, ne-a mai mărturisit Delia Negrușa.

Ne bucurăm foarte mult că i-am cunoscut pe elevii și profesorii din Polonia și Turcia. Sunt foarte talentați și le mulțumi pentru implicarea în activitățile proiectului. Ne considerăm norocoși pentru că am legat niște prietenii foarte valoroase.

Ne-am străduit să-i implicăm pe toți invitații din Turcia și Polonia. Sper că nu am fost prea exigenți, sper că n-am cerut prea mult… Noi am început pregătirea elementelor în atelierele noastre încă din februarie. Acum doar le-am implementat. Le mulțumesc în primul rând elevilor mei pentru că am avut foarte mult de lucru iar ei m-au suportat cu stoicism”, a precizat profesoara Loredana Chiș.

Am folosit materiale prietenoase cu mediul. Ne-am documentat înainte pentru fiecare stil de magazin, pentru fiecare vitrină în parte. Am făcut schițe, am vorbit cu proprietarii. Am început să punem în practică schițele încă din februarie. Am turnat forme de mâini în gips, am vopsit, le-am reglat în vitrine. Am cumpărat lămpi noi pentru câteva vitrine… În anumite cazuri am schimbat și firma…”, a explicat profesoara Loredana Chiș pentru Bistrițeanul.ro.

Am luat la pas strada Dornei, într-o seară, ca să mă conving că au ieșit cum trebuie. Erau atât de frumos luminate, încât am rămas cu gura căscată, minute întregi. Ai fi jurat că e o vitrină din Occident!”, a mai spus profesoara Loredana Chiș.

Am avut parte de experiențe și vizite absolut uimitoare. Sunt genul de întâlniri care aduc atâta speranță în vremurile acestea ciudate pe care le trăim. Vă mulțumim foarte mult tuturor”, a mărturisit profesorul coordonator de la Liceum Plastyczne im.Constantina Brancusiego. 

Proiectul a presupus și un atelier de exprimare a emoțiilor prin Arte, la Colibița:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...